Национална мрежа за децата: Всяко второ дете страда от материални лишения

  • 20 ноември 2014 20:22

  • 1697
  • 1
Национална мрежа за децата: Всяко второ дете страда от материални лишения
© Getty Images/Guliver

В България почти всяко второ дете страда от материални лишения, има и сериозни трудности по отношение на неговото хранене. Това обяви Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата, на церемонията, на която президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното връчи Почетния знак на държавния глава на 24 активисти в областта на правата на детето и на УНИЦЕФ-България, съобщи БТА.

Те получиха отличието за изключителен принос за утвърждаване и защита на правата на децата у нас и по повод на 25-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Георги Богданов отбеляза, че в средата на 90-те години в домовете за деца у нас е имало около 30 000 деца, днес те са 4000. По думите му обаче през тези години България е пропуснала едни десет години, в които да направи реформа по отношение правата на децата - от 1989 г. до 2001 г, когато беше приет Законът за закрила на детето.

Богданов каза, че нереформираните системи са изключително болезнени и болезнено влияят върху децата, отбеляза още той и даде пример с образованието, където хиляди деца отпадат от образователната система, а някои изобщо не тръгват в първи клас, както и с функционалната неграмотност.

Други проблеми са в областта на здравето - все още в страната няма детска многопрофилна болница и много деца отиват да се лекуват в чужбина; не се изгражда нужният капацитет в педиатриите, за да могат да поемат всички деца, които се нуждаят от здравна помощ; детското психично здраве и случаите на самоубийства на деца. Георги Богданов отбеляза и практики в правосъдната ни система, когато деца - жертви на престъпления, са разпитвани многократно и в съдебна зала на кръстосан разпит, което ги травмира допълнително и ги кара да преживяват отново случилото им се.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1697 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.21 | 06:08

1
Ujas!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини