Стартират проект в помощ на децата с диабет в детските градини и ясли

  • 20 ноември 2014 15:37

  • 2261
  • 0
Стартират проект в помощ на децата с диабет в детските градини и ясли
©

Университетската болница „Св. Марина“, Медицинският университет и Община Варна стартират пилотен проект за извънболнична грижа за децата с диабет в детските градини и ясли. Новината беше съобщена по време на пресконференция, в рамките на която отново бе поставен актуалният проблем с липсата на помощ от държавните институции за малките пациенти на терапия с инсулинови помпи, цитирано от Дарик.

Проф. Виолета Йотова от Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към МУ-Варна и ръководител на Многопрофилната специализирана детска клиника, и Нели Вълева, ръководител на дирекция „Социални дейности“ към Община Варна разказаха за основните проблеми на децата с диабет и техните семейства, като очертаха възможните решения за справяне с тях.

В срещата взеха участие и родителите на 2-годишната Виктория - най-малкият пациент у нас.

Според специалистите при правилен подход и стратегия качеството на живот на децата с диабет не се отличава от това на техните здрави връстници. В съвременни условия е възможно децата с диабет да израснат здрави активни хора, без инвалидизиране и без допускане на усложнения на заболяването.

Това се постига при постоянен контрол на нивото на кръвната глюкоза, така че тя да бъде в стойности, максимално близки до физиологичните. За целта е необходимо адаптиране на инсулиновите нужди спрямо храната, физическото натоварване и базалното ниво на кръвна глюкоза, което се постига чрез прилагане на най-съвременните средства на терапия.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини