ТУ в Габрово отбелязва 50-годишнината от създаването си

  • 20 ноември 2014 15:10

  • 1437
  • 0
ТУ в Габрово отбелязва 50-годишнината от създаването си
©

С празничен водосвет, с молебен за здраве и тържествен академичен съвет за удостояване с почетното звание "доктор хонорис кауза" на ректора на Висшето училище в германския град Митвайда - проф. д-р Лудвиг Хилмер, започнаха проявите по повод на отбелязването на 50-годишнината от създаването на Техническия университет в Габрово, съобщи БТА.

В продължение на половин век мотивирани хора - преподаватели и служители - са работили всеотдайно за просперитета на нашия университет и благодарение на всичко, направено от тях, днес ние с гордост и удовлетворение можем да заявим, че Техническият университет в Габрово е сред водещите научни, образователни и културни институции в страната, каза в академичното си слово ректорът проф. Райчо Иларионов.

Той посочи, че идеята за създаване на висше техническо училище в Габрово датира от 40-те години на 19-и век, когато е формулирана от българския просветител и учен Васил Априлов и неговия съратник Никола Палаузов. Проявите, свързани с годишнината, продължават с откриване на лаборатория с иновативно оборудване, тържествена церемония, в която ще участват учени от 10 държави, а утре е откриването на международната научна конференция "Унитех".

В габровския университет през тази учебна година се обучават 5100 студенти, а от създаването му до сега са дипломирани над 27 500 специалисти с висше техническо образование. Обучението на студентите се извършва в образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" и в образователно-научната степен "доктор".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1437 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини