Борисов бесен от рекета на катаджиите, разпореди спешни мерки

  • 19 ноември 2014 14:13

  • 8625
  • 39
Борисов бесен от рекета на катаджиите, разпореди спешни мерки
© Булфото

Да се предприемат такива мерки, които да прекратят рекета от страна на пътни полицаи по улиците, е настоял министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Въпросът е бил обсъден в края на днешното заседание на кабинета, става ясно от стенограма, публикувана на сайта на Министерски съвет.

Ето какво е заявил премиерът пред министрите:

"Искам за няколко минути да поставя една тема на вашето внимание, защото това е един бич в обществото, който, както и да работи МВР, не се ли реши – все едно нищо не е направено. И тонове кокаин да задържите, каквото и да направите, когато, прибирайки се вкъщи хората биват спирани и им се търси кусур, и им се подмята, че нямат пари (а като гледам колко пари даваме – над милиард, за МВР и все не стигат), аз мисля, че трябва да направим едно кардинално решение там. Казвам го и от опит – в случая и като бивш секретар, от опита си говоря. Няма по-неприятно усещане, когато служител на реда ти подмята „Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш” и се държи по начин, по който се губи цялата увереност, че в държавата има система, която да пази. Буквално да рекетира е точната дума", подчертава Борисов.

"За това искам да възложа на министър Вучков и на министъра на финансите, макар че в цялост за това, би трябвало да има пари в МВР. Господин Вучков да съобрази със закона и да издаде една заповед (повтарям, внимателно я огледайте да е съобразена със закона) на улицата да имат правото да извършват проверка със съставяне на акт само квалифицирани хора и само под непрекъснатото заснемане с камера на цялата процедура. Ако трябва, първоначално ще бъдат 10 коли в София, 20 коли, ще си сложим план на месец по пет да оборудваме. Там, където няма, проверките ще се правят под стационарна камера. В София вече имаме много камери. С GPS колите са ни оборудвани още от мое време, както се казва. Излиза от гаража полицейската кола, отива и застава под камерата, където се снима защо спират, какво проверяват и как проверяват, а тези, които са на трасе – спира, излиза и заснема цялата проверка, издаването на акта, тръгването на автомобила и всичко останало. С колегата в Естония разговарях решили са 100% въпроса с корупцията по пътищата", продължава министър-председателят.

"Второ, понеже ще се опитат веднага да обиколят заповедта с полицейските операции. Ако се провеждат такива, защото те се провеждат, заградителни, оперативни и т. н., много точно да се следи. Да се отвори една отворена линия или през Фейсбук, ако трябва. Всеки, който бива спиран с думите „Провежда се полицейска операция”, да напише след това: „В еди колко си часа бях спрян за полицейска операция”. Ще ангажираме цялото общество, след като обществото е подпалено. И с право! Не го ли пресечем това по този начин, каквото и да направите, колкото и пари да даваме, това обществото няма да го приеме", казва още Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

От своя страна министърът на икономиката Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва е съобщил на Борисов, че в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, която е към Министерството на икономиката, има получени доста сигнали за използване на несертифицирани– частни радари и дрегери, масово от пътни полицаи. "Изважда дрегера, който си е купил частно, несертифициран, използва него, радари също масово. Ще организираме проверка и съответно ще дадем сигналите на министър Вучков за използването на тези несертифицирани методи", добавя Лукарски.

След това изказване на Лукарски, Борисов се обръща към него с думите: "Колега Лукарски, още днес след обяд с министър Вучков, и който Ви трябва, плюс тази агенция, седнете и извикайте, ако трябва, Вучков, всички областни началници плюс СДВР и всички останали. Вземете го на ръчен контрол. Ако вие не се справите с това, ще си отидеш като провален министър, защото хората няма да ти вярват. Като те видят вечер по телевизията да им обяснявате, че сме задържали 150 килограма хероин на турската граница - за нас това е огромен успех, какъв успех е, като сега, преди малко дойдоха тези да ме изнудват да ми вземат 5 лева, 10 лева?! И ресто връщат! "Имам едни…", а те казват: "Ще ти върнем, дай". Разбирате ли, просто от това ме обзема бяс като го слушам. Мисля, че това не се ли направи – със заповеди, с убеждение, с приказки – абсолютно. Тя е така смазана схемата и вече са свикнали на това, че трябва или да се отреже като с нож… И контрол възлагаш, вертикален, на големите началници, избирателно да отиват внезапно и да проверят всичко това, за което говорят. Отиваш ти лично! В края на краищата, още ме избират хората за това, което правих като главен секретар, още заради това, не заради друго. Отиваш сутринта ти преди смяната спираш колите в "х" дирекция: "Дайте дрегерите!", а до теб е Лукарски с метрологията, "Дайте дрегерите и дайте радарите! Разберете, че хората очакват от това правителство – понеже амбициозно в програмите сме си говорили за реформи в съдебната система, в сигурността, а от това се започва. Това са най-важните неща. Това тормози народа. Подобни неща стават на улицата и за това се избиват. Вчера минах на околовръстното – шест платна сме направили, Москов, с теб, няма една здрава мантинела. Катастрофа след катастрофа! Какво беше едно време – дупки, две платна само, много дупки, едва пълзят колите – няма катастрофи. Дали спукана гума, счупен амортисьор, а сега се избиват. То и да не строим – на шест платна им е тясно. Но това е именно, защото вземат лесно книжки, пият и карат. Знаят, че като ги спре, си носят готови пари. И това след това отиват при Калфин да плаща за болни и нетрудоспособни. Колко инвалиди имаме в следствие на катастрофи – средно по десет хиляди на година произвеждаме. Москов нека да направи една справка в Министерството на здравеопазването за лечението от катастрофи. Аз съм сигурен, че стотици милиони, не десетки, а стотици милиони се харчат за това, стотици", заявява още Борисов.

Борисов се спира и на темата за битовата престъпност, като препоръчва на вътрешния министър да изпрати служители по селата и да се сложат камери.

Вътрешният министър Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г. споделя идеята за видео заснемане на всички проверки на "Пътна полиция". "Създал съм  организация и следобед се събираме доста голям екип. Мисля да съчетая това с една 100 процентова проверка на професионалните умения и квалификация на всички, които работят в началото по линия на пътна безопасност", казва министърът. "Вчера се срещаме с директора на ОЛАФ и чертаем планове да борим измамите с еврофондове, но всичко това потъва на фона на 20-те лева на този катаджия, който отгоре на всичко е поискал и да напусне и да си вземе обезщетенията. Нещо, което, разбира се, няма да се случи", коментира министърът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8625 39

Свързани новини

Коментари 39

Добави коментар
краско

2014.11.21 | 02:17

34
Съгласен съм,че рекета по пътищата трябва да спре....но трябва да спрат и всички да предлагат пари и да се молят да не ги глобяват. Колкото до Бойко - не си спомням да е бил някога полицай, така че да не се прави на компетентен. Няма такива безумия в МВР като по негово време...но както се казва простотията не ходи по гората, а по хората - та и Бойко на всяка манджа - компетенция.
Stranger

2014.11.25 | 07:53

39
Да не говорим по негово време, като главен секретар, колко мутри бяха избити от противниковите на неговата групировки, дали има пръст не мога да коментирам, ама е редно човек да се замисли ...
Бойко Борисов е педераст!

2014.11.21 | 02:21

38
Някой да е виждал хомосексуалният Боко Тиквата с жена от 2001 година откато му дават мазната мутра по телевизията!? Не! Това не ви ли говори, че това същество е напълно сбъркано!? Как това същество от третия пол ще се защитава семейството и децата в България!?
Найден

2014.11.21 | 02:21

37
Браво!....Браво!....Само така. Но нека да види БОЙКО и сивата икономика в ФИРМИТЕ. ПРЕДЛАГАМ........................1. Всеки който изпей че в фирмата която е в сивата икономика го осигуряват върху мин. заплата на 22 раб. дни а той работи по 25 26 28 дни и има колеги които работят без договор да му се изплати 12 месечна заплата за сметка на ФИРМАТА итогава виж как рязко ще се подобрят нещата
hunter

2014.11.19 | 22:30

4
Найдене, много си умен братле. Аз пък ще отварям ЕТ фирми на всички постъпили на работа и ще сключвам договори с тях като подизпълнители. Преведените пари ще са на 100% реалните заплати, пък те да си плащат осигуровките щом е толкова лесно. Да видиш тогава как ще почнат сами да си плащат на минимална.

2014.11.19 | 22:30

3
Да допълня---------Това е единствения начин да не теглим външни милиарди заеми. Отговора ми е към № 21

2014.11.19 | 22:30

2
Да допълня---------Това е единствения начин да не теглим външни милиарди заеми.

2014.11.21 | 02:20

36
Да не би да са те задминали,че си тесен, пардон бесен?

2014.11.21 | 02:18

35
Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата е на власт, всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. се гответе за емиграция! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри и биячи с основно и средно образование! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява идиот, като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му!

2014.11.20 | 11:52

10
Браво другарю много си прав ТЪПАНАР

2014.11.21 | 02:16

33
А политиците и депутатите като крадат Бойко що не е бесен? Да дадат възможност на държавните служители да извършват и други дейности ,та да могат кадърните хора законно и честно да си докарват допълнителни доходи, а не да бъдат ограничавани.
Кака Пепка

2014.11.20 | 23:04

32
Уволнявай , Бойко!Режи всичко наред!

2014.11.20 | 11:56

31
Браво!!! Ето за това гласувах за теб!
koko606

2014.11.20 | 11:56

30
Брей какви неща "можел " да говори Боко и то в пряка реч? Към журналиста: Не на мене тия, чувал съм каруцарския език на ......

2014.11.20 | 11:56

29
Браво

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини