Все повече българи помагат на непознати

  • 18 ноември 2014 10:08

  • 1416
  • 1
Все повече българи помагат на непознати
©

Нараснал е броят на хората в България, които са помогнали на непознат в нужда, показва Световният дарителски индекс 2014 (World Giving Index), публикуван днес.

Резултатите са оповестени от КАФ Великобритания (CAF UK) и българския й партньор Фондация „Помощ за благотворителността в България".

Индексът се основава на проучвания в 135 страни, направени през последната година от Галъп. Той изследва три аспекта на дарителството: даряване на пари за благотворителност, доброволчество и помощ за непознат.

България запазва дарителския си индекс (19) от предходната година, но пада с осем места в класацията (от 118-то на 126-то място), тъй като в други страни проявите на щедрост са отбелязали растеж. В България хората, които са помагали на непознат са нараснали с един процент - 37%. Това е най-високото равнище откакто страната ни участва в това проучване. Запазва се делът на хората, ангажирани с доброволческа дейност - 7%. Дарилите пари са намаляли с един процент спрямо предходната година и сега са 14%. За сравнение през 2011 г. са били 10%.
Спрямо десетте страни в Източна Европа, участвали в проучването, през 2013 г. България е последна. Унгария е на първо място, следвана от Беларус и Словакия.

"Дарителският индекс регистрира, че все повече българи помагат на хора в нужда, и то в периода, преди да се случат големите наводнения у нас. Той не отчита вълната на съпричастност, която българите проявиха - каза Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България". - Трябва обаче да си дадем сметка, че България изостава спрямо страните в Източна Европа. Има още много да се направи за насърчаване на дарителството и доброволчеството."

Като цяло, Световният дарителски индекс показва, че все повече хора по целия свят даряват времето си на добри каузи и правят добро.

В световен мащаб броят на хората, които са помогнали на непознат през 2013 г., се е увеличил с 226 милиона за година и 132 милиона души повече са били доброволци.

Делът на хората, които са дарили пари за благотворителност, е спаднал леко - с 0.6% и изглежда отразява лекия спад в темпа на растеж на БВП в световен мащаб в периода 2012 - 2013 година.

Световният дарителски индекс 2014 подрежда на първо място САЩ и Мианмар като най-щедрите държави в света, Канада е на трето място, следвана от Ирландия (4) и Нова Зеландия (5). В челната десетка са още Австралия (6), Малайзия и Великобритания делят 7-мото място, Шри Ланка (9) и Тринидад и Тобаго (10). В дъното на класациятя са Йемен (136) и Венецуела (135).

Само пет от страните в топ двадесет са членове на Г-20, групата, представляваща най-големите икономики в света. Единадесет държави от Г-20 са извън Топ 50 и три от тях са извън Топ 100.

Изглежда значително въздействие върху дарителството в Малайзия е оказал тайфунът „Хаян". Страната се е изкачила от 71-во до 7-мо място в Индекса, като значителен ръст се наблюдава и в трите аспекта на дарителство. Най-вероятно този резултат отразява хуманитарната помощ на Малайзия за пострадалите им съседи на Филипините.

Ирак бележи огромен скок в дела на хората, които помагат на непознат - от 42% през 2012 г. на 75% през 2013 г. Вероятно тези показатели отразяват реакцията спрямо нарастващото насилие в Ирак и повишената необходимост да се помогне на жертвите.

Въпреки разликата в икономическата заетост, която все още съществува между мъжете и жените, в страните с високи доходи жените като цяло са по-склонни да дават пари за благотворителност. В страните със средни и ниски доходи по-склонни да даряват са мъжете.

Световният дарителски индекс 2014 (World Giving Index) се основава на данни от Световното проучване на Галъп (Gallup World Poll), осъществено в повече от 140 страни през 2013 г., които заедно представляват около 94% от населението на света (около 4.96 милиарда души).

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1416 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kaka kakata

2014.11.28 | 04:33

1
kvo tam e za pari pokani ni nikoga brei kurvo!

Добави коментар

Водещи новини