Учителят Тео ще прави манастир на физиката с помощ от ГЕРБ

  • 17 ноември 2014 13:34

  • 4230
  • 2
Учителят Тео ще прави манастир на физиката с помощ от ГЕРБ
©

След като премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, двама вицепремиери - Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник и Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. и финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва поканиха в Министерския съвет в петък учителя по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев и говориха с него за това как да решат проблемите на неговата национална школа за млади физици, те взеха решение да му помогнат.

"По природа съм скептик, но дано този път се получи. Познавам г-н Борисов като човек на действието", коментира пред "24 часа" Теодосиев, разказва как премиерът привикал по телефона в кабинета си заместниците си и министъра, а те пристигнали "запъхтени". Наредил им за правителственото заседание в сряда да има готов доклад как собствеността върху два етажа от пустеещата в момента сграда на бившия Техникум по хидравлика в Казанлък да бъдат прехвърлени от държавата на община Казанлък, която ще ги предостави безвъзмездно на националната школа по физика, която учителят води от близо 40 години. Тя и сега се помещава там, но някак "полулегално". Теодосиев не е смятал точно колко ученици са преминали през това време оттук.

"За срещата в петък по телефона не знаех предварително, с покана за нея ден преди това най-неочаквано ми се обади вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник. Дори ми даде телефонния си номер със заръката да му звъня при необходимост по всяко време", допълва физикът. Разбрал, че Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г гледал предаване за него и проблемите на школата му по Нова телевизия и веднага решил да се намеси.

От това предаване не само премиерът научи, че България досега е получила 105 различни медали от ученически световни първенства и олимпиади по физика, две трети от тях са за възпитаници от школата на Теодосиев. Учителят скромно пресмята, че толкова медали имат Франция и Англия, взети заедно. Вероятно с високи отличия ще се завърнат и петте момчета, които заминават тези дни за руската столица Москва, където на 27 ноември започва олимпиада по експериментална физика.

Трима от тях - Радостин Радостинов от казанлъшката Природо-математиеска гимназия, Бойко Воденичерски от Първа английска гимназия в София и Григори Матеин от столичната Първа немска гимназия, бяха и вчера на занятие в школата. В нея съвсем безплатно за тях в събота и неделя се занимават с физика над 60 ученици от цялата страна на различна възраст.

Преподавателят получава допълнително заплащане от държавата като всеки свой колега, който води кръжок. "Някой може и да спре след 20 учебни часа, аз никога не спирам", обяснява вече 67-годишният учител, който преподава физика в казанлъшката Природо-математическа гимназия и не възнамерява скоро да се превърне в тежест за държавата, като се пенсионира.

В школата може да се запише всеки желаещ ученик, стига да може да пътува до Казанлък през уикендите. Няма приемен изпит и изисквания за ниво на знанията. Целта е да се подготвят бъдещите кандидат-студенти за университетите, а участията в състезания и олимпиади и успехите там се оказват странична дейност, по думите на Теодосиев. Той преподава на тийнейджърите физика на университетско ниво за първи и втори курс - "дълбока теория и експерименти". И пояснява, че в 99% от случаите, когато негови възпитаници са носили медали от олимпиади, задачите са били непосилни и за студенти-физици.

С други думи, за да бъдат запалени учениците по физиката и по "законите на дядо им Ом и другите физици", предметът трябва да се преподава интересно. Това се разбира най-добре, ако човек присъства на поне едно занятие в школата по физика.

После им предлага за решат заедно "една смешна задача", в която има и огледало, и две буболечки и други неща, които само ще объркат непосветения. Теодосиев започва да пише и да чертае вектори върху черната дъска и са обяснява. Да, в школата, която ражда най-добрите физици-уеници в България, работят с черна дъска, разноцветни тебешири и гъба, като е било и в детството на учителя. Дали това ще се промени скоро, сигурно зависи и от предстоящия ремонт на базата.

След като стигат до отговора на задачата, Теодосиев обяснява на учениците си защо е смъртоносно опасно да си прост с пример от живота. Имал приятел в казанлъшкото село Горно Изворово. Направил си човекът вила и когато дошъл ред да търка с машина мозайката по стълбището, пуснал 380 волта и токът го убил. Не бил ходил достатъчно на училище мъжът, не бил учил физика, за да знае за напрежение и сила на тока.

В школата на Теодосиев се учи не само в учебно време, но и през лятната ваканция. Тогава се провежда прочутите летни школи по физика. Засега община Казанлък е предоставила на учителя две смени от летния си лагер в местността "Паницинте" над Калофер, в които за заниманията си в планината идват физици от цяла България.

Проблемът е, че базата там не разполага с достатъчно голяма зала за уроците и затова на срещата в петък Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г е наредил на хората си да прегледат дали някъде в страната няма подходяща държавна база за летен лагер с голяма зала за заниманията. Ако не се намери, ще строят зала на "Паниците".

Другата голяма мечта на Теодосий Теодосиев е да изгради своя "манастир на физиката". Така той нарича мястото, на която най-добрите му ученици, "таланти и гений", ще мога да се усамотяват и далеч от светския шум и изкушения да творят науката си, да експериментират. През 2000 г. за целта той купил изоставеното училище в забутаното тревненско село Бъзовец, но поради липса на пари не е успял да го ремонтира и подготви за новата му мисия.

Сега Борисов му обещал 10 хиляди лева партийни пари на ГЕРБ, за да започне преустройството на сградата, която в ней-смелите си мечти физикът вижда и с кула за астрономически наблюдения.

"Напоследък се заговори в медиите за моята школа и започнах да получавам подкрепа и предложения за помощ - благоевградска фирма например ми предложи да изгради фотоволтаици върху покрива на сградата на школата. Не очаквах тази съпричастност, но това ми подсказва, че духът на българския народ не е умрял, че той може да се събуди", коментира още дългогодишният учител.

Той очаква Казанлък да има още една полза от "онази" среща с премиера и министрите му - кметът на града Галина Стоянова, която също присъства на разговора, занесла и проекта, по който общината иска да надгради сегашната сграда на Природо-математеческата гимназия в града на розите и да създаде в нея Национален център по природо-математимчески науки с кабинети по физика, биология, химия.

До края на месеца бил срокът, който Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г поставил на финансовия си министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва да каже откъде ще вземе нужните 490 хиляди лева за реализацията на този проект - толкова пари трябват според сметките на общината.
"Може би тогава в гимназията, в която преподавам, ще имаме и кабинет по физика, защото сега нямаме", размечтава се Теодосий Теодосиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4230 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.05.12 | 12:37

2
Физиката и религията боравят с една и съща материя-тъмната.

2014.11.21 | 11:28

1
Младите трябва да имат переспективи,а знанията са необходими.Европа има нужда от физици,химици и инженери.Успех на школата!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини