Условна присъда по делото за убита от тролейбусни жици жена

  • 17 ноември 2014 11:24

  • 878
  • 0
Условна присъда по делото за убита от тролейбусни жици жена
©

Условна присъда от 2 години с пет години изпитателен срок получи шофьорът на камион Стефан Цвятков, заради когото преди две години загина Галя Халачева.

Цвятков е лишен и от право да управлява моторно превозно средство за период от 2 г., постанови Окръжният съд в Пловдив, предаде БТА.

На 10 август 2012 г. в Пловдив Цвятков трябвало да превози багер, натоварен на платформа. Той не проверил дали са спазени изискванията за правилното разположение на багера на платформата и цялата композиция била извънгабаритна. На бул. "Васил Априлов" стрелата на багера закачила тролейбусните жици. Те, според експертизата, били провиснали на височина 4,28 м, което е под допустимия минимум от 5 метра. Жиците се откъснали и ударили пресичащата в този момент Галя Халачева. Жената паднала на пътя и по-късно починала от получените травми.

Съдът оправда работодателя на Цвятков - Петър Стоянов, с мотива, че отговорността за спазването на изискванията за правилното позициониране на багера в този случай носи именно шофьорът. Според съда, до трагичния инцидент не би се стигнало и ако отговарящите за тролейбусните жици бяха спазили изискванията за тяхната височина, както и ако съответните компетентни органи бяха упражнили необходимия контрол.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Последвайте канала на

Десислава Станева
878 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини