Приключи уникалната експедиция на Николай Овчаров в Далечния Изток

  • 17 ноември 2014 09:03

  • 1259
  • 2
Приключи уникалната експедиция на Николай Овчаров в Далечния Изток
©

Приключи уникалната експедиция на Николай Овчаров в Далечния Изток, при която професорът и негови приятели изминаха близо 30 000 км и реално преполовиха Азиатския континент.

Овчаров и компания разгледали бреговете на Японско море, арката на престолонаследника на Руската империя Николай Романов, последната спирка на Транссибирската железница, фортовете и оръдията на най-голямата руска морска крепост, спираща десетилетия амбициите на милитаризирана Япония. Заедно с това наблюдавали в диви условия уникални животни като петнистия елен и почти изчезналия амурски тигър, пише в. "Новинар".

Кулминация в пътешествието е лекцията на Овчаров за постиженията на тракийската цивилизация във Федералния Далекоизточен университет - любимият университет на Владимир Путин. Той е получил предложение да изнесе там втора лекция, този път за делото на светите братя Кирил и Методий за 24 май 2015 г.

Овчаров не крие възхищението си от полуостров Камчатка, където се нагледал на вулкани и прекрасни гледки край океана, но и също преживял ужасни виелици и студ.

"Но за мен като археолог е особено вълнуващо да видя и заснема откритите находки от палеолитното селище при Ушкинското езеро. Те са ключови в доказването на една от най-важните теории в археологията – за произхода на американските индианци. Чак до 12 000 г. пр. н. е. Америка и Азия са свързани със суша през днешния Берингов пролив. Именно оттам минават първите хора, населили американския континент и дали началото на първите индианци – ескимосите и алеутите. А пътят им започва от Камчатка, което вече е доказано от руските археолози", обяснява Овчаров.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1259 2

Коментари 2

Добави коментар

2014.11.17 | 11:43

2
Този менте археолог, продаващ ценности на хубавата ни земя, с държавни пари.. или с пари от културни ценности .. е изминал 30 000, заедно с негов екип да си направи кефа.. да се повози на моторна шейна така ли?? Каква експедиция е това? Разходка.. екскурзия с държавни пари..! Смешник срам за българската археология!

2014.11.17 | 09:38

1
BRAVOOOOOO MNOGO SI ZAPOZNAT . na glupak li se pravih ,ili taka si poden???

Добави коментар

Водещи новини