Най-бързият интернет в Европа е в България

  • 13 ноември 2014 15:30

  • 4656
  • 2
Най-бързият интернет в Европа е в България
© Getty Images/Guliver

България е на първо място в Европейския съюз по скоростта на фиксиран широколентов интернет. За сметка на това страната ни значително изостава при разпространението му сред населението и сме на предпоследно място в Европа. Това стана ясно по време на годишната среща на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) в Правец в сряда, пише "Капитал".

Данните за средната скорост на достъп до интернет за България бяха представени от Детелина Кръстева, директор на дирекция "Пазарни регулации" в Комисията по регулиране на съобщенията (КРС).

Председателят на асоциацията Димитър Радев подчерта, че страната ни изостава значително по проникване на фиксиран широколентов интернет сред населението. България заема незавидното предпоследно място по този показател в целия ЕС.

Това представлява проблем за страната, защото може трудно да се изпълни планът на Европейската комисия за дигитална политика до 2020 г. Брюксел предвижда дотогава 50% от населението на съюза да имат достъп до интернет със скорост от 100 Mbps.

За да може да покрие изискванията на ЕС, България и операторите трябва да положат доста усилия и инвестиции, за да увеличат обхвата на фиксираните интернет мрежи. Именно за това общите очаквания в индустрията са за консолидация на пазара.

Според председателя на регулатора Георги Лозанов консолидацията на пазара в България за доставка на фиксиран интернет и телевизия вече е стартирала.

По данни на КРС в страната през миналата година има над 400 фирми, които са декларирали, че се занимават с доставка на интернет и телевизия. От тях обаче 140 не са подали документи за разпространение на съдържание в СЕМ, а 84 от тях са обявили, че са прекратили дейността си. Според Лозанов това е знак, че процесът по окрупняването на пазара вече е започнал.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4656 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.11.19 | 23:13

2
HЕ Е ВЯРНО! ПАК ЛЪЖАТ.... НЯМА ИНТЕРНЕТ ИЗВЪН СОФИЯ ПО-МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ Е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ!!!

2014.11.17 | 23:17

1
Да. В сравнение с Холандия и Англия сме много много по-добре. Поне в едно нещо да сме. Сега да не тръгнат да ни изравняват и по този показател?

Добави коментар

Водещи новини