Откриха скелет в древния Амфиполис в Гърция

  • 12 ноември 2014 20:38

  • 1633
  • 0
Откриха скелет в древния Амфиполис в Гърция
©

Археолозите, разкопаващи гробница, датираща от епохата на Александър Велики в древния Амфиполис, Северна Гърция, са открили човешки останки, съобщи гръцкото министерство на културата.

Скелетът е бил намерен в правоъгълен гроб, като парчета от дървения ковчег и човешки кости са били разпръснати наоколо. Гробът, който се намира на 1,60 метра под нивото на пода, бил открит в третата камера на масивната гробница. Експерти ще изследват откритието в близките дни, отбелязва министерството.

Министърът на културата Костас Тасулас ще даде пресконференция в музея Амфиполис в събота, 22 ноември, а археологът Катерина Перистери ще представи резултатите от разкопките на 29 ноември, пише inews.bg.

Археологическият обект Амфиполис е смятан за най-голямата древна гробница, откривана някога в Гърция, и предизвика много спекулации за това кой може да е погребан там. По-рано археолози заявиха, че гробът вероятно принадлежи на знатен македонец и че гробницата е била вандалски ограбена. Самият Александър Македонски е починал във Вавилон, на територията на днешен Ирак, но точното място, където е погребан, все още не е известно, а някои експерти смятат, че гробът му е в град Александрия в Египет.

Макар че Катерина Перистери, която ръководи археологическите разкопки, каза, че гробницата е построена в края на 4 в. пр.н.е., което съвпада с края на управлението на войнствения македонски цар, министърът на културата Костас Тасулас уточни, че е "невъзможно" тя да съдържа останките на Александър Велики.

Разкопките на обекта, намиращ се в североизточната част на Гърция, недалеч от град Солун, започнаха през 2012 г. Те привлякоха световното внимание през август, когато археолозите обявиха, че са открили голяма гробница, пазена от два сфинкса и обградена от 497-метрова мраморна стена. По-късно бе открита и мозайка от цветни камъчета, изобразяваща отвличането на Персефона, дъщеря на Зевс, както и две скулптури на женски фигури, изпълняващи ролята на колони, известни като Кариатиди.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1633 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини