Софийски храм сред най-красивите в света

  • 12 ноември 2014 19:57

  • 4254
  • 0
Софийски храм сред най-красивите в света
©

Софийската синагога - най-голямата на Балканите, заслужено заема място в класацията на 19-те най-красиви световни храма на сайта ArchitecturalDigest.

Софийска синагога, София, България

Австро-унгарският архитект Фридрих Грюнангер комбинира мавритански, сецесионистки и венециански елементи в дизайна на Софийската синагога - най-голямата на Балканите. Построена през 1909 г., куполната сграда граничи с осем кули, като нейните великолепни интериори включват венециански мозайки и мраморни колони.

Сградата е силно повредена по време на бомбардировките през 1944 г. Синагогата е възстановена в чест на 100-годишнината си.

Вижте кои са останалите сгради, заели място в класацията:

Белият храм, Тайланд

Wat Rong Khun, или Белият храм, е построен през 1997 г. Чисто белият екстериор е подсилен с огледални плочки и изобразява слонове, змии и дракони на фона на пламъци. Изграждането на будисткия храм продължава заедно с ремонта на съществуващата структура, която е пострадала при земетресение в региона.

Шри ранганата суаму, Темил Наду, Индия

Най-големият храмов комплекс в Индия е посветен на Ранганата - форма на индуското божество Вишну. Датата на произход на храма е неизвестна, като археологическите надписи в него датират от 10 век.

Църква Боргунд, Норвегия

Построена около 1180 г., църквата Боргунд е една от най-добре запазените традиционни дървени църкви в Норвегия. Каменната основа е добавена в дизайна, за да се предотврати гниенето, което унищожило предишната църква в града, а сградата е подкрепена от 12 вертикални стълбове.

Вратите и части от покрива са украсени с дракони, за които се смята, че предпазват от зли духове. Храмът е използван като вдъхновение за постройки във филма на Disney Замръзналото кралство.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4254 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини