Най-важното, което трябва да знаем за депозитите

  • 12 ноември 2014 13:43

  • 1610
  • 1
Най-важното, което трябва да знаем за депозитите
©

Обикновено, когато клиент посети банката за депозитен продукт, първият въпрос е относно лихвите, но невинаги най-високата възможна лихва означава, че това е най-подходящият продукт за конкретния спестител.

Когато избира депозит, клиентът първо трябва да си отговори на няколко основни въпроса, за да може наистина да намери "своя" продукт: - Каква сума може да отдели? - В каква валута? - За какъв срок е склонен да спестява? - Дали планира да довнася и да тегли по време на срока? - Как иска да получава лихвата – авансово, периодично, в края на срока.

Хубаво е клиентите да имат предвид, че известна част от спестяванията е добре да се държат по спестовна сметка или краткосрочен депозит за непредвидени разходи, а друга част – да е по-дългосрочна и съответно да носи по-висока доходност. Има няколко важни момента, когато говорим за лихвения процент.

Клиентът трябва да се информира дали той е фиксиран за целия срок или може да бъде променян от страна на банката. Ако е нарастващ, да поиска информация за ефективния годишен лихвен процент, защото често в рекламите фигурира само най-високият, приложим в края на срока. Много е важно да знае и какъв е лихвеният процент при предсрочно закриване на депозита, тъй като той обикновено е много по-нисък от договорения и дори може да е нулев.

Още по темата четете ТУК.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1610 1

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.13 | 19:35

1
Az sum gladen i spia na stydeno..

Добави коментар

Водещи новини