Леден фестивал в Русе за Коледа

  • 10 ноември 2014 06:42

  • 1610
  • 0
Леден фестивал в Русе за Коледа
©

След близо век в Русе се възражда традицията ледени скулптури да красят центъра на града през зимата, пише "Монитор".

Тя е била поставена през 30-те години на миналия век от собственика на сладкарница на главната улица „Александровска” Денчо Ножаров, който сам изработвал двуметрови фигури на животни и хора.

Леденият фест ще бъде подарък на русенци за Коледа и Нова година и ще е част от коледния фестивал. При достатъчно студено време те ще могат да наблюдават извайването на фигурите от 10 до 15 декември на централния площад. Организаторите от общината и от фондация „Русе – град на свободния дух” са поканили за участие скулптори от България, Канада, Испания и Унгария. Леден бар ще предлага всичко необходимо за една коледна почерпка.

Възраждането на традицията се приема с голямо одобрение от русенци. Най-възрастните жители още си спомнят за майсторските фигури на бай Денчо пред сладкарницата му „Швейцария”, а по-младите са чували разкази за тях от своите баби и дядовци. Освен животни сладкарят и самоук скулптор ваел от сняг бюстове на Горки, Пушкин, Сталин, Вагнер и други известни личности, с което предизвиквал интерес не само у децата, а и у възрастните. Бай Денчо е изработвал ледените си фигури повече от десетилетие.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1610 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини