Депутатските подаръци излизат на светло

  • 09 ноември 2014 06:53

  • 3757
  • 19
Депутатските подаръци излизат на светло
©

Скъпите подаръци, които депутатите получават в изпълнение на задълженията си, ще лъсват в публичен регистър на сайта на парламента.

Това предвиждат нови етични норми за поведение на законотворците, които ГЕРБ предлага да се разпишат в правилника за работа на 43-тото НС. В момента такова изискване няма и на практика остава на тъмно с какви луксозни дарове са били изкушавани избраниците ни и дали са спазили задължението да ги предадат на парламентарната администрация. Идеята за публикуване на списък със „скъпите играчки”, получени от избраниците, е заимствана от колегите им в ЕП уточниха от ГЕРБ пред в. „Монитор”. Иначе се запазва таванът за стойността на дребните подаръци, които депутатът може да задържи за себе си – една десета от заплатата, което към момента е около 260 лв.

В предлаганите етични норми изрично се указва на всеки народен представител да предприеме необходимите стъпки, за да не изпада във финансови или други зависимости, които може да окажат влияние върху гласуването на закони. „Той трябва да взема решения, без да търси материална изгода за себе си или за свързаните с него лица”, пише в текстовете на герберите за промени в правилника на НС. Въвеждат се и допълнителни правила за поведение на външни гости на законодателната институция, като изрично се посочва, че който създава шум в пленарната зала, ще бъде гонен.

Партията мандатоносител предлага и цял пакет от мерки, с които да се пресекат опциите за „игри с кворума” в НС. В миналия парламент хората на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г сами се бяха специализирали във вратичките в правилника, с които могат да осуетяват приемането на едно или друго решение, като провалят цялото заседание. Сега обаче предлагат липсата на кворум, установена след поименна проверка, да не е пречка за продължаване на разискванията по отделни законопроекти. С друга своя идея ГЕРБ прекъсва и сериите от лични обяснения, които обикновено се използват от опозицията за „разводняване” на дебатите. Предложението сега е обясненията на депутатите, които се почувстват засегнати от изказването на свой колега, да се изместват за края на заседанието, когато трибуната да се предоставя на всички обидени.

Да се въведе точен час за гласуване на всички закони – например 11,30 ч., когато присъствието на депутатите да е задължително, предлагат пък от АБВ. Идеята е всеки избраник да знае кога точно трябва да бъде в зала, а не да притичва непрекъснато за гласуване от стола или кафенето по сигнал на председателя на НС. Лявата формация настоява още да се обособи безплатен парламентарен телевизионен канал, по който да се излъчват заседанията на депутатите и всички препирни между тях да са публично достояние в реално време. В момента това е възможно на интернет страницата на законодателната институция.

Заради рекордния брой парламентарни групи шефът на НС Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 се сдоби и с осем заместници, като не за всички има място до нея на президиума. Затова се предлага те да заемат местата на ротационен принцип, като се сменят всяка седмица. Бившият външен министър в кабинета „Орешарски“ Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, от БСП, който сега е редови депутат, предлага разширяване на формите за международни връзки на НС. Той настоява да се формират „делегации за връзка с чуждестранни парламенти“, въпреки че депутатите вече влизат в групи за приятелство със страни от всички точки по света, както и в делегации към куп международни организации.

Сред предложенията за правилник, по който да работи новото НС, има и доста радикални идеи, като например тази на ПФ депутатите да бъдат пращани на ежегоден тест за наркотици. Новият парламент планира да затвори възможностите пред независимите депутати да се присъединяват към други групи или да формират нови, каквото право им бе дадено в предишното НС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3757 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
From Germany

2014.11.09 | 18:30

9
На моите студенти в Германия не пропускам да им обясня кой е Боко Тиквата и как е бил назначен за министър-председател от мафията. Как като член на БКП преди 1989 година е участвал във Възродителния процес и е малтретирал хора, които ходят на църква. Как след промените участва в силови групировки, наркотрафик и убийства и как се превръща в в един от най-големите наркотрафиканти в Европа и натрупва състояние за милиарди заедно с Цветелина Бориславова. Накрая как ЦРУ прикрива миналото му за да може да го използва. Тук хората които научават това наистина вече започват да се възмущават защо Меркел и други Европейски лидери са се срещали с него и защо България е в ЕС. Призовавам всички хора, заемащи обществени постове и работещи с много хора на територията на ЕС да изчистят този позор от лицето на България! Ако този мафиот отново фалшифицира и "спечели" изборите, този път не само България ще се вдигне, но и Европа ще вземе мерки!

2014.11.09 | 20:44

19
TI SI EDIN DEGRADIRAL POMIAR, KOITO NE ISKA NISHTO V BALGARIA DA SE PROMENI. POMIAR SIPESHT POMIA,TOVA SI TI GNIDO JALKA.

2014.11.09 | 18:30

10
Боклук, за какви студенти бръщолевиш , ти си чист цървул, да ти е.ба майката в устата!!

2014.11.09 | 17:50

8
Stiga podstrekatelstva, razmirizi, intrigi, manipilazii, insinuazii. Ne znam koi ste i ne me interesuva! Ne e vagno koi kakav e BIL, a koi kakvo pavi SEGA!! Ako ste givjal pri komunisticheskata diktatura ste mogete da si objasnite kakvo i zasto. No Vie ochevidno ne ste. Vie ste samo edin podstrekatel na razmirizi, koito NIE, "Vashite" studenti NJAMA da podkrepim ! ot Germanija

2014.11.09 | 17:48

7
Пикай в шише!

2014.11.09 | 20:44

18
Ако ПФ не беше подрепил правителството, то ставаше заложник на дпс. Затова местан и сидер пикаят оцет.

2014.11.09 | 19:06

11
Както се знае всички депутати са чисти като сълза както стана с последният случай Христо Бисеров какво стана с него? Май Братя Галеви ще се завърнат що тартора им Рапон Бей е на власт.

2014.11.09 | 20:43

17
Плачи , плачи с глас Хахо ефенди и цялата глутница от тъпаци и отрепки Атака !! Ти си знаеш защо ти го набиха сух в задния двор и никога няма да го изкараш, дегенерат !!

2014.11.09 | 17:48

6
Пак ли боли

2014.11.09 | 20:43

16
Най- корумпиран е ТИКВАТА ПРОСТА ГЕРБЕРАСТКА ! САМО ВОЛЕН СИДЕРОВ защитава БЪЛГАРИЯ ! Останалите са измекяри , европедали и американски гъзоблизци ! ДОЛУ ГЕРБ и буламача около тези престъпници ! САМО АТАКА !

2014.11.09 | 20:43

15
АТАКААААААААААА-- извика Хахото и доброволно се наведе под масата в очакване на клиенти !!
Любо Ангелов от Бургас член на ПП АТАКА

2014.11.09 | 20:43

14
Салям алейкум братя сидерасти, нима забравихте че Волен Сидеров е бил главен редактор на синия Вестник ''Демокрация''? Нима забравихте че Волен Сидеров е бил член на СДС? Нима забравихте че, като главен редактор на вестник ''Демокрация'', обясняваше как трябва да бъдат изпратени в Кувейт Български войски за да помагат на братята Американци? Нима забравихте че Волен Сидеров тогава се възмущаваше че Желю Желев не бил голям демократ? Нима забравихте как пък след това Волен започна да говори против НАТО? Нима забравихте че Волен Сидеров като главен редактор тогава обясняваше , как националистите нямат място в България, те трябвало да отидат в Турция и Гърция, обясняваше че там имало национализъм, в България щяло да има демокрация? Нима забравихте думите на Волен Сидеров като главен редактор на ''Демокрация'' че, най-мъдрия политик се нарича Ахмед Доган, а националистите са едни мръсни и потни хора? Всеки който иска да провери думите ми, можеда го направи. Вестник Демокрация го има в Библиотеките, всеки може да го провери. За заключение братя сидерасти, да не забравите да се кланяте на телезвизията на Аллах, АлфаТВ.
Любо Ангелов от Бургас член на ПП АТАКА

2014.11.09 | 20:43

13
Салям алейкум братя сидерасти, нима забравихте че ние от АТАКА подкрепихме изборният закон на Мая Манолова, с което помогнахме на Бат Сали да стане депутат?Нима забравихте че АТАКА крепеше кворумът на ДПС и БСП повече от година? Нима забравихте че със мълчанието на АТАКА , АТАКА гласува заедно със ДПС и БСП и избраха Пеевски за шеф на ДАНС? Нима забравихте Комисиите на АТАКА за Авиотряд 28, които не доказаха никакви нарушения?Нима забравихте как Волен Сидеров удари полицай и не последва нищо? Нима забравихте как АТАКА не направи нищо срещу мюфтииството което поиска земи? Нима забравихте че докато БСП и ДПС управляваха със помоща на АТАКА и Волен Сидеров - КТБ ФАЛИРА ?Нима забравихте за Костинброд, който се оказа прах на хората в очите? Нима забравихте че Разговора на Борисов със Танов не излезе това за което комунистите претендираха че е? Помни Сидерасто помни, иначе лошо. Сeга отивай да се кланяш на телевизията на Аллах-АлфаТВ

2014.11.09 | 15:06

1
DA TI GO SLOGA V USTATA
Любо Ангелов от Бургас член на ПП АТАКА

2014.11.09 | 20:43

12
Салям Алейкум братя сидерасти, гласувайте пак за нас АТАКА, ако искате ДПС да управлява братя сидерасти.АТАКА и ДПС ще сме в коалиция ОТНОВО, срещу народа и ГЕРБ

2014.11.09 | 17:47

5
"Алооуу Ваньо ......" ! Това е е емблемата герберастка ! ТИКВАТА е с кост в гърлото !ГЕРБ агонизира ! Всички предатели герберастки и прислугата им скоро ще бъдат изметени на сметището ! Тиквоча при Бирата !

2014.11.09 | 17:47

4
samo gerb, tova e!
Бойковоя подарък към създателя му :)

2014.11.09 | 17:46

3
И Ахмед Доган има расово четириного от Бойко Борисов. Генерала изненада с чаровно кутре лидера на ДПС за 50-ия му рожден ден преди 6 г. В началото палето дивееше на воля в сараите в столичния кв. "Бояна" на ул. "Стар беловодски път". Очарован от подаръка, Доган кръсти кученцето Бойко. И Сокола, и гостите в Бояна се радваха на малкия палавник. Като поотрасна обаче, овчарката започна с белите. Чашата на търпението на Доган преля, когато хищната природа в кучето проговори и то подгони пауните в сарая. Птиците се разхождаха на воля в двора на комплекса. Четириногият пес обаче успя да догони един паун и го изяде.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини