Всеки трети българин има мозъчно заболяване, обявиха психолози

  • 07 ноември 2014 12:22

  • 5453
  • 4
Всеки трети българин има мозъчно заболяване, обявиха психолози
© Getty Images/Guliver

Между 47% и 57% от населението у нас е с депресия, тревожност и ментални проблеми, а всеки трети българин има мозъчно заболяване. До това заключени стигнаха психолози и специалисти в рамките на Първия симпозиум на Европейски мозъчен съвет в България, съобщи Дарик.

Началникът на Клиниката по неврохирургия в столичната болница „Пирогов" проф. Николай Габровски посочи, че у нас има неравнопоставеност между значимостта на мозъчните заболявания и реалното финансиране, което се осигурява за лечението им. "Едно леко главоболие може да бъде признак на обикновена настинка, но в някои случи да бъде признак на начеващ по-сериозен процес.

Трябва да имате добър контакт със своите лекари и при необходимост да търсите помощ. Много от пациентите чакат последния момент, избягват да отидат на лекар. Това е свързано с един нормален страх, който всеки от нас има от физическата болка, от дискомфорта, но не трябва да забравяме, че съвременната медицина може да бъде изключително полезна в много случаи особено когато заболяването бъде установено на време", заяви проф. Габровски.

Той е категоричен, че обществото трябва да е с повишено внимание към тези заболявания.

"Второто нещо е свързано с финансиране и по някакъв начин да се насочат полагащите се средства към този тип заболявания, тъй като според нас има неравнопоставеност между значимостта на заболяването от една страна и реалното финансиране, което се осигурява.

Трето, което се надяваме, е обществото да стане малко по-толерантно към пациенти с подобни заболявания, така че те да не се чувстват изолирани.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5453 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.07.14 | 17:22

3
В процентите българи с мозъчни заболявания най-много са лекарите, защото взимат парите на хората без да им помагат.
toi

2015.07.14 | 17:22

4
ти определено имаш мозъчно увреждане!Такива олигофрени като теб предлагам да ги лекуват IT специалисти, адвокати и икономисти щото те са `страхотни` и си заслужават парите `заработени с кръв и пот, и най-вече с мноооого инелект`!
ламия

2015.07.14 | 17:22

2
Проблемите на българите идват от"хубавия"живот през последните 25 години.Бог да накаже управниците ни!!!
.

2014.11.24 | 07:04

1
Ти като отидеш на лекар те гледат все едно им влизаш в хола, представете си ако им кажеш че имаш главоболие как ще те погледнат и кажат - И какво от това пии аналгин!?

Добави коментар

Водещи новини