Плевнелиев награди акад. Воденичаров с орден "Стара планина"

  • 01 ноември 2014 11:00

  • 1296
  • 0
Плевнелиев награди акад. Воденичаров с орден "Стара планина"
© Булфото

На днешния празник честваме делото на бележитите българи, съградили основата на Третата Българска държава. Изградили с търпение, с постоянство и упорит труд българската държавност и подкрепили решителни развитието на нашата нашия. Тези, които събудиха у народа ни чувство на гордост, че сме българи, които създадоха българската книжовна и иконописна школа, както уникалната българска образователно-културна институция: читалището. Българските будители, които съградиха съвременна, просветна и духовно известна България.

Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното по време на награждаването на акад. Стефан Воденичаров, с орден „Стара планина” - първа степен за заслугите му в развитието на науката в България.

„Днешният празник е истински общобългарски празник вече век. Създаден през 1922 година, Денят на народните будители е символ на това как духовността, образованието и ценностите възраждат и издигат българския народ и от най-тъмните времена и кризи”, каза президентът, цитиран от Фокус.

По думите му будителството е състояние на дух, което всяко поколение трябва да преоткрие и постигне за себе си, за да може да надгражда и да върви напред. „Днес, с гордост можем да кажем, че първите народни будители имат достойни последователи във ваше лице”, допълни президентът, обръщайки се към акад. Воденичаров.

Приносът на Българската академия на науките към науките във всички ключови области от развитието на българската държава и обществото е безспорен, допълни Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че за 145-годишната си дейност Българската академия на науките изгражда внушителен международен авторитет.

„Никога няма да забравя откъде и аз видях първите си моменти в БАН и докъде днес сме заедно в моменти, в които нацията има нужда от своя президент, от своята БАН, в моменти, в които заедно с вас и с учените на БАН вече трасираме пътя до 2030 г. – националната визия, националния план за действие, смислените приоритети за нацията, които идват от хора, които са истински съвременни будители, с които имам честта да работя”, добави Плевнелиев.

Последвайте канала на

1296 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини