Наши медсестри пропищяха от чиновниците на Острова

  • 01 ноември 2014 07:29

  • 5312
  • 5
Наши медсестри пропищяха от чиновниците на Острова
© Булфото (архив)

Български медицински персонал най-често удря на камък при опитите си да работи на Острова, пише в. "Монитор".

Въпреки че има огромен глад за кадри във Великобритания, бюрокрацията е толкова тромава, че повечето от нашите медици се сблъскват с трудности преди да пробият на местния пазар.

Това потвърдиха и експертите от българския СОЛВИТ център, които посетиха Лондон, за да се срещнат и консултират общността ни в Англия.

Най-голям е проблемът с признаване на професионални квалификации, като най-потърпевши се оказват медицинските работници, потвърди Весела Кирова от СОЛВИТ.

„Преди месец ни се оплака наша медицинска сестра, която от години живее и работи във Великобритания, но в частна практика. Когато жената поискала да премине на работа в държавна болница, й заявили, че трябва да държи приравнителни изпити, както и да ходи на курс по английски. След като подала жалба до СОЛВИТ, случаят й бил разрешен и започнала работа, без да се налага да се явява на изпити”, разказа Валентина Стоянова от СОЛВИТ.

СОЛВИТ е неформална мрежа, която действа за признаване на професионални квалификации, разрешения за пребиваване, достъп до образование, право на установяване, заетост, социална сигурност, свидетелства за управление и регистрация на моторни превозни средства, данъчно облагане, свободно движение на капитали, граничен контрол, предоставяне на услуги и др. СОЛВИТ се занимава с разглеждане на въпроси, свързани единствено с отношенията гражданин - публичен орган.

Услугата е напълно безплатна, а срокът за разглеждане на случай не надвишава 10 седмици заяви Весела Кирова. От създаването на центъра през 2007 г. досега жалбите от Великобритания са 130, което пък държи първенство сред оплакващите се нашенци от чужбина.

Чести са случаите и на нашенци, които са се върнали в България и искат да получават пенсиите си от Англия, но администрацията ги бави или им дава грешни формуляри.

Родители пък се оплакват, че не могат да си вземат детските надбавки, въпреки че плащат данъците си на Острова.

Според европейското законодателство детските надбавки се изплащат там, където работи родителят, а не където са децата. В повечето от случаите се отсъжда в полза на жалбоподателя.

Последвайте канала на

5312 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.11.02 | 00:49

1
Не мога да разбера защо пишете "нашите медици" То е ясно че щом не работят тук, значи не са наши!!

2014.11.02 | 12:02

5
да но са учили в българия ...което ги прави наши...тъжно е ,че се уяат в българия и немогат да работят в родината си зеради малките заплати .

2014.11.02 | 06:06

4
В болниците не се приемат гримирани русалки.

2014.11.02 | 06:05

3
"Добре дошли" в Европа!
Sås

2014.11.02 | 06:05

2
pich hora s prefekten english i stash pak imat sushtite problemi,à da ne govorim Che povecheto uk sestri sa tolkova smotani Che nqmqm dumi

Добави коментар

Водещи новини