Духовник: Хелоуин измести Деня на будителите заради родители и учители

  • 31 октомври 2014 15:43

  • 2316
  • 8
Духовник: Хелоуин измести Деня на будителите заради родители и учители
© Булфото

Семейството и училището са отговорни за това, че децата обличат костюми на вещици и вампири, без да разбират смисъла на това, а в същото време подрастващите все по-рядко се впечатляват от българските будители. Това каза пред Дарик зам.-ректорът на Православната духовна академия в Пловдив Димитър Мирчев.

Според него това се дължи на образователната и възпитателната среда и е продиктувано от желанието на родителите да не отделят своите деца от връстниците им по време на организираните училищни тържества за привнесения отвън празник.

1 ноември ни връща към историята и паметта на българските будители, поставили на преден план националния дух и православната вяра, съхранила народа ни като идентичност през вековете. Ролята на църквата е да разяснява, казва и отбелязва българския Ден на будителите, като напомня неговия смисъл в проповеди и богослужения, заяви Мирчев.

Църквата винаги е будна, а самите будители са били най-вече духовниците, клириците и членовете на Българската православна църква, каза ректорът на академията ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов. Той припомни, че Денят на будителите ненапразно се отбелязва на 1 ноември, защото тогава по стар стил се почита паметта на Свети Иван Рилски като покровител на българския народ.

От историята знаем, че най-големият възход на държавата е тогава, когато е била просветена и не е била затулена нейната будна съвест и морал. Затова трябва да си зададем въпроса дали не иска някой целенасочено да измести значението на този ден, за да затули будността ни, каза ректорът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2316 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
УЧИТЕЛКА

2014.11.22 | 17:28

6
А,не!Учителка съм.Стига вече.Какво общо имат учителите с налагащата се тенденция да се празнува Хелоуин.Точно ние сме единствените,които "досаждаме" на децата,напомняйки им за всичко,което трябва да се съхрани в националната ни памет.И какво получаваме в замяна - обвинения във всичко и за всичко.Уморих се да вървя с наведена глава и да се чувствам виновна за греховете на обществото,на политиците,на медиите.Уморих се да споря,че скромността все пак е качество и да доказвам,че добротата не е еквивалент на простотия ,а крепи света и заслужава уважение.Уважавайте ни - поне това.На друго отдавна престанахме да се надяваме.
учител-родител

2014.11.22 | 18:53

8
Аз също съм учител и родител.учителите не са виновни ,затова че ви промиват мозъците с разни американски празници.хелоуин и свети валентин не са православни български празници и не са вмъкнати в главиците на учниците от нас учителите.за нас няма по български празници от деня на будителите, 24 май и 3 март.на тях се прекланям аз и на това уча своите ученици ,а те ако са разумни ще ме последват.

2014.11.22 | 17:29

7
Преди всичко какво общо имаме ние, какви традиции и т.н, с някакъв Хелоуин?! Някога имаше български празник за маскиране, мисля че беше през февруари, събираха ни в училище и т.н. Комунистите и него унищожиха. Сега, благодарение на "медиите", се подражава на на американците, в какво ли не. И младото поколение го възприема за нормално.

2014.11.22 | 17:28

5
Определено мисля,че са медиите,те издигат този Хелоуин на пиедестал и децата копират.........

2014.11.09 | 21:01

4
точно казано

2014.11.09 | 21:01

3
Не само родители и училището, но и медиите от една седмица трабят за въпросният празник. Всички знаем,че техните собственици са чужденци,но и да не забравяме,че сме Българи. Стига сме копирали запада....ние си имаме друга идентичност!!!
Един

2014.11.09 | 21:01

2
Като има хероин, що да няма хелуин!?! Важното е младите да се направят на компот, по-лесно се управляват!!!
мишо

2014.11.09 | 21:00

1
Българите се отричат от всякакви ценности. Почитането на чуждоземски празници ни го натресе Демокрацията.

Добави коментар

Водещи новини