Над 350 гости на Mtel Media Masters’2014 доброволно offline заради баронеса Сюзън Грийнфилд

  • 31 октомври 2014 15:27

  • 2922
  • 1
Над 350 гости на Mtel Media Masters’2014 доброволно offline заради баронеса Сюзън Грийнфилд
©

Три големи, шест призови и една специална награда бяха връчени в журналистическия конкурс за иновации, нови технологии и наука Mtel Media Masters на церемония в „Модерен театър“.

С награждаването снощи приключи четвъртото издание на надпреварата, която Мтел инициира, а Центърът за развитие на медиите и фондация „Медийна демокрация“ организират, за да бъде фокусирано общественото внимание върху значимостта на иновациите, новите технологии и науката за развитието на икономиката и обществото не само в България, но и в световен мащаб.

Специален гост на събитието беше неврологът от Оксфорд – баронеса Сюзън Грийнфийлд, която провокира гостите в препълнената зала на „Модерен театър“ да помислят дали модерните технологии са едно от средствата, с помощта на които водят пълноценен живот, или са се превърнали в цел на съществуването им.

„Дете, родено днес, има шанс 3:1 да доживее до 100 години. Но шансът му никога да не „порасне“, а цял живот да продължи да възприема заобикалящия го свят „по детски“ с помощта на картинки, а не мислейки аналитично, е също толкова голям“, предупреди британският учен. Според нея технологиите удължават живота ни, но само от нас зависи да го изживеем пълноценно.

Баронеса Грийнфийлд е посветила кариерата си на изучаването на човешкия мозък. През вторите 50 години от живота си иска да намери лек за болестта на Алцхаймер. И да играе скуош. „Призовавам всеки от вас да си зададе този въпрос: „Какво възнамерявам да правя през вторите 50 години от живота си?“, посъветва световноизвестният автор гостите на Mtel Media Masters.

Големите награди в конкурса тази година са, както следва: в категория „Информационни агенции и нови медии” – Владимир Тодоров, Obekti.bg,  за материала му „Надежда за живот“; в категория „Печатни медии” – Начо Стригулев, сп. „Мениджър”, за „Стар Трек" на живо”; в категория „Електронни медии” – Цветелина Атанасова, БНТ, за филма ù „Пришълците”.

Призовите награди бяха присъдени на Видка Атанасова, Dnevnik.bg, за материала ù „Музеят, в който е важно децата да пипат и питат“; Ралица Ковачева, Reduta.bg, за материала „На съюза прахосмукачката“; Асен Георгиев, в-к „Капитал“, за статията му „(Н)е-правителство“; Женя Милчева, сп. „Осем“, за материала ù „ГЕНерална проверка"; Живко Константинов, Нова телевизия, за репортажа му „Генбанката у нас съхранява 150 милиона семена"; Мария Чернева, БНТ, за материала „Една кръвна проба за алкохол с различни резултати в 4 лаборатории“.

Специалната награда на журито отиде при блогъра Ивайло Борисов (Takaitaka.com) за материала му „Клонът, на който висим". Цялата церемония беше предавана на живо в сайта на Мтел, като вече може да бъда гледана там на запис.

Четвъртото издание на конкурса събра над 100 материала от повече от 50 журналисти от електронни и печатни медии, както и такива на свободна практика. Те бяха разгледани и оценени от независимо жури в състав: Весислава Антонова – журналист и член на Управителния съвет на Центъра за развитие на демокрацията; Гергана Паси – посланик на новите технологии на България към Европейската комисия; доц. д-р Леандър Литов – ръководител на българския екип към Европейския център за ядрени изследвания CERN; Любов Костова – директор на Британския съвет за България; Миролюба Бенатова – разследващ журналист; Никола Балов – блогър и доц. д-р Орлин Спасов – изпълнителен директор на фондация „Медийна демокрация“.

Конкурсните материали могат да бъдат видени на адрес – https://mtel.bg/mtel-media-masters-2014
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2922 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.01 | 11:50

1
M-tel,da mi cunat zadnika,imat da mi vra6tat pari,izmamnici i mo6enici!

Добави коментар

Водещи новини