Действаме координирано с Македония и Албания за Коридор 8

  • 31 октомври 2014 12:55

  • 1531
  • 0
Действаме координирано с Македония и Албания за Коридор 8
© Булфото

Министрите на транспорта на България, Македония и Албания подписаха днес Съвместна декларация за сътрудничество по  подготовка и изграждане на всички пътни съоръжения за изграждането на транспортния коридор "8", обяви пред журналисти  министър Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard. Това стана на конференцията "Балканите - инфраструктура и транспортни връзки между Черно и  Адриатическо море", която е организирана в София.

Обединихме се около мнението, че е необходимо се да лобира пред Европейската комисия Коридор "8" да се включи в Централната транспортна европейска мрежа, каза Ангелкова. Тя информира още, че тримата министри са се договорили за среща на министерско  ниво всяка година за информирани решения по проекта, излъчване на общ координатор и създаване на работна група, която да  синхронизира действията на отделните държави.

Министър Миле Янакиески посочи, че има политическа воля от страна на Македония да се изгради жп линията от Скопие до  София, част от жп коридор "8". Той уточни, че вече е започнало изграждането на първата от трите части от жп трасето към България, а крайният срок за довършване на целия проект е до 2022 година. За остатъка от средствата македонската стана ще разчита на финансиране от Световната банка.

Албанският министър Едмонд Хаджинасто определи Коридор "8" като много важен за развитието на отделните страни и региона  като цяло. Той отбеляза, че за изграждането му има общ подход на трите държави по отношение на пропагандирането на отделните  проекти за изграждането му. По думите му с днешната инициатива ще се повиши степента на информираност по отношение на него, в  това число и на европейско ниво, с цел ЕС да предостави оставащото финансиране за доизграждането му и на практика  интегрирането ни с останалите държави от общността.

Заради това че коридорът е мултимодален, има предложение по протежението му да се реализира мрежа, основана на оптични  програми, добави албанският министър на транспорта. Министър Хаджинасто каза, че албанският жп участък до  македонската граница от 3 км и модернизирането на останалата част ще бъдат изграждани паралелно и в координация с  македонската страна.

Министър Ангелкова припомни, че транспортното направление "Бари/Бриндизи - Дуръс/Вльора - Тирана - Скопие - София - Бургас/Варна", осигурява една от най-преките връзки от Южна Европа и Средиземноморието през Балканите към Кавказ и Далечния  Изток. Предвид на важността на този коридор се постарахме да защитим включването на по-голяма част от трасето в основната  трансевропейска мрежа, посочи министърът. Трасето "София - Радомир - Гюешево" е включено в ОП "Транспорт и транспортна  инфраструктура" в следващия програмен период - 2014-2020 г., информира Ангелкова.

В областта на жп транспорта се работи за модерна инфраструктура по направлението "София - Пловдив - Бургас/Варна", а по отношение на пътната инфраструктура успешно е приключило строителството на магистрала "Тракия", каза тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1531 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини