Плевнелиев иска програма, разписана по месеци

  • 31 октомври 2014 12:38

  • 809
  • 0
Плевнелиев иска програма, разписана по месеци
©

Абсолютно убеден съм, че няма да създадем по-високо ниво на стабилност, ако останем само с политически намерения и декларации, включително и правителство на малцинството, което е създадено на база само на чисто политически подход и декларации, коментира пред журналисти президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното след като с австрийския си колега Хайнц Фишер участваха в откриването на българо-австрийски бизнес форум в София.

Вярвам, че устойчиво правителство днес България може да има единствено и само, ако има ясно разписана програма за действие и тя да бъде конкретна, трябва да бъде разписана по месеци, да бъде публична и да бъде посочено на всички в държавата коя партия какво подкрепя, каза Плевнелиев. По думите му имаме нужда от реформи, които са плод на широк консенсус - защо да не бъдат подкрепени от повече политически партии. Всички са за административна реформа, всеки иска реформа в сектор "сигурност", всеки иска да имаме по-добре работещи регулатори - защо да не се подкрепят от всички.

Същевременно, очевидно по някои важни въпроси ще има разногласия - данъчна политика, политика по отношение на държавните финанси, спасяване или оставяне на една банка да фалира. Нека и това да бъде така, в един парламент е добре да има разногласия, да има сблъсък на идеи, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липса на устойчив подход, коментира държавният глава. За мен решението е правителство преди всичко с ясна програма за действие, която е публично обявена и е ясно кой коя част от нея подкрепя, обобщи президентът Плевнелиев.

На въпрос дали е оптимист за съставянето на правителство, Плевнелиев каза, че приветства подхода и усилията, и добави, че парламентът е мястото, където трябва да видим и окончателната и успешна формула за съставяне на правителство.

Аз съм оптимист, давам всичко от себе си, днес започваме консултации, ще чуя всяка една от политическите партии поотделно, ще имаме дълги разговори, ще минем през всички теми в държавата, каза президентът. Той се надява, че настоящият парламент ще работи, ще намери устойчиво решение за правителство и той като държавен глава, в рамките на консултациите, ще призове всяка една от политическите сили да работят. България има нужда от работещо правителство, има спешни въпроси, но и стратегически проблеми, които трябва да бъдат адресирани и решени в рамките на 43-то НС, каза Плевнелиев.

Попитан дали правителство на малцинството ще донесе стабилност, президентът посочи, че не откриваме "колелото" и "топлата вода" по никакъв начин. Правителства на малцинствата е имало много, големи коалиции, широки коалиции, правителства на малцинството са неразделна част от всяка демократична държава и система. За мен по-важното е друго - да има ясна програма за действие, посочи държавният глава.


 

Последвайте канала на

Нора Виткова
809 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини