Румен Гечев за КТБ: Защо да спасяваме самоокрала се банка?

  • 31 октомври 2014 10:16

  • 2099
  • 2
Румен Гечев за КТБ: Защо да спасяваме самоокрала се банка?
©

Проблемът с КТБ е проблем не само за самата банка, а за цялата банкова система в България и въобще за държавата. Затова ние от БСП полагаме усилия още от лятото казусът да бъде разрешен в интерес на гражданите. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от БСП Румен Гечев.

Трябва да си даваме сметка за ролята на БНБ в казуса. Не направи ли впечатление на банковия надзор за тази изключителна концентрация на риска в КТБ? Защо 138 кредитополучатели контролират на практика 70% от кредитния портфейл на КТБ? Този изумителен кредитен риск не е ли направил впечатления на надзора? Не им ли е направило впечатление, че някои от кредитополучателите се намират на един и същи адрес? Кой ще плати цената на риска, който се изразява в 4,2 млрд. лв. - българският народ, заяви социалистът.

"БСП лява България" настоява за изпълнение на Закона за кредитните институции такъв, какъвто е. Няма как да бъде оздравена банка, която повече 4 месеца е затворена и обсъждана в медиите всеки ден. Няма такъв инвеститор, който да се заеме с оздравяването на съсипана банка. Ето защо ние сме против оздравяването на банката с обществени средства. Няма как да искаме от държавата да налива 4,2 млрд. лв в банката. Това е едно безсмислено начинание, което противоречи на здравата логика, подчерта Гечев.

Той уточни, че от "БСП лява България" предлагат парите на всички български граждани и фирми, които имат депозити до 100 000 евро да бъдат изплатени в най-кратки срокове. Държавата трябва да направи всичко възможно да мобилизира резервите си, включително БНБ и фондът за гарантиране на вземанията. Едва последна инстанция трябва да бъдат плащания от държавния бюджет. Не сме съгласни бюджетът да бъде връзван така, че всяка банка, която има проблеми, да минава на сметката на българските данъкоплатци. Ние сме против удължаване на срока за измислените инвеститори, които ги няма и на сайта на КТБ. Не сме тук да спасяваме частна банка, която се е самоокрала през годините, каза още Румен Гечев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2099 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
idi

2014.11.01 | 07:23

2
Прав е. Поздравления за едно смислено мнение. Писна ми да слушам нелепи идеи за оздравяване.

2014.11.01 | 07:23

1
Prav e

Добави коментар

Водещи новини