Никой няма интерес от фалит на КТБ, обявиха журналисти

  • 31 октомври 2014 09:41

  • 1533
  • 0
Никой няма интерес от фалит на КТБ, обявиха журналисти
©

Май вече никой няма интерес от фалит на Корпоративна търговска банка (КТБ). Оздравяването й ще ни излезе по-евтино от фалита, защото непосредствената цена от него ще е няколко милиарда, но косвената е неизмерима.

Това заявиха в сутрешния блок на TV7 журналистите Петър Илиев и Мирослав Иванов.

Косвените щети трудно могат да бъдат оценени – те са върху икономиката, имиджа на банковата система, доверието, икономическата активност на хората, инвеститорското поведение.

Един фалит ще доведе до сериозно изменение в поведението на спестителите. Най-елементарното е да отидат и да си изтеглят парите от банките с аргумента, че се случва нещо и държавата няма сили да го успокои. Тези пари обаче не се харчат, те се стискат до по-добри времена, а това оказва пряко влияние върху икономиката и пари за кредитиране няма да има. Когато търсенето стане повече от предлагането, нормално е да се вдигнат лихвите, сочи простата логика на събитията.

Затова двамата журналисти, които отблизо следят случващото се в КТБ, смятат, че на този етап от развитието на казуса вече никой не желае фалита на банката.

Илиев отговори и на горещия въпрос в момента, а именно защо трябва да се оздравява КТБ с народни пари. За да не пострадат още народни пари, категоричен беше той, цитиран от ТВ7.

Последвайте канала на

1533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини