Икономист: КТБ е управлявана като касичка на империя

  • 31 октомври 2014 08:38

  • 2034
  • 5
Икономист: КТБ е управлявана като касичка на империя
©

„КТБ не е управлявана като банка, а като касичка на империя”, коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия икономистът Георги Ангелов.

„Не е възможно КТБ да се спаси, освен ако инвеститорите не дадат 5 милиарда лева в брой”, смята икономистът. „Спасяването на КТБ ще струва милиарди на бюджета. Ако спасим КТБ, нашият бюджетен дефицит ще стане 8 или 10%, по-висок, отколкото по време на хиперинфлацията”, твърди Георги Ангелов.

Той е убеден, че фалитът на КТБ няма да струва нищо на бюджета. „Гарантираните влогове ще се изплатят от Фонда за гарантиране на влоговете, с държавна гаранция той ще вземе заем и след това ще си го връща”, подчерта Ангелов.

„Депутатите от бюджетната комисия смятат, че като променят някаква запетайка в закона ще спасят КТБ. Това не може да стане. Банка, която има 70 % лоши кредити и са необходими 4,8 милиарда лева, за да се оздрави, не се спасява с промяна на думи в закон. Тя е във фактически фалит”, каза още той.

Според икономиста Емил Хърсев подготвяното решение на Народното събрание ще е една поредна отсрочка. „Това е като организъм в кома, на изкуственото дишане. Той се поддържа изкуствено жив. Ако настъпи спасяване на КТБ, тоест инвестиции на външни средства, ще е по-добре. По-добре е спасителят да дойде с пари, ако дойде. Това е по-евтиният вариант”, смята той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2034 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.11.04 | 14:27

5
-----------P I R A M I D A !!!-----------

2014.11.04 | 14:27

4
А лихвите по кредитите кога ще паднат.Нали не носите съдебна отговорност. НЯМАМЕ БАНКИ В БЪЛГАРИЯ ,ТОВА СА ЛИХВАРСКИ ДРУЖЕСТВА.

2014.11.04 | 14:26

3
Орешарски беше задържан да не подаде оставка до юни, за да се подготви атаката срещу КТБ с помощта на Чобанов.След това много хитро беше пресметнато безвла- стието, избори и пр. за да бъда фалирана.

2014.11.04 | 14:26

2
Stiga ste se nadlagvali,a razsekretete vsi4ki dokumenti i dejstviia na i okolo KTB.
събуди се народе

2014.11.04 | 14:26

1
Търсете връзката между падането на правителството на Орешарски заради ДПС ,Чобанов депутат от ДПС и Решението на ГЕРБ на всяка цена да съставят правителство с малцинство и спатсяването на КТБ с държавни пари с подкрепата на ДПС и ГЕРБ

Добави коментар

Водещи новини