Доставките на газ – сигурни до март 2015 г.

  • 31 октомври 2014 08:34

  • 1598
  • 2
Доставките на газ – сигурни до март 2015 г.
© Getty Images/Guliver

Русия, Европейският съюз и Украйна подписаха на церемония в Брюксел всички необходими документи за възобновяване на доставките на руски природен газ за Украйна. Документите бяха подписани от министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Юрий Продан. Подпис под тях постави и досегашният еврокомисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Споразумението е на обща стойност 4,6 млрд. долара. То обхваща дълговете на Украйна до момента и доставките до края на март 2015 г. Цената е фиксирана на 385 долара за хиляда кубични метра газ.

Документите бяха подписани в присъствието на председателя на отиващата си Европейска комисия Жозе Мануел Барозу и на заместник-председателя на новата комисия Марош Шефчович, който ще отговаря за енергийните въпроси.

Барозу заяви, че народите на Европа няма да мръзнат тази зима благодарение на споразумението. Той изрази увереност, че всички страни ще изпълняват изцяло договорите и няма да търсят изгоди от евентуално прекратяване на тези доставки Йотингер от своя страна увери, че страни като България, Чехия, Румъния и Австрия ще имат достатъчно количество газ.

„Тук надделяха политическата отговорност, логиката на сътрудничеството и икономическото благоразумие”, подчерта Барозу. Той изрази увереност, че постигнатото споразумение ще увеличи доверието между Украйна и Русия и добави, че от тук нататък прилагането на минските договорености за прекратяване на огъня в проруския сепаратистки изток на Украйна трябва да са приоритет.

Йотингер добави, че Украйна ще получи средства от МВФ и от ЕС, за да плати доставките на руски газ. Освен това ЕС и МВФ разглеждат възможността за нова програма за помощ за Украйна през 2015 г., каза еврокомисарят, чийто мандат изтича днес. Той определи договореното споразумение като основа за енергийната сигурност на Европа през тази зима.

За подписаното споразумение руският министър на енергетиката Александър Новак увери, че Русия винаги е била и ще бъде надежден доставчик на газ за Европа. Новак съобщи, че в близките дни ще постъпи първи транш за погасяване на украинския газов дълг към Москва за ноемврийските и декемврийските доставки.

ЕС ще изиграе своята роля, за да улесни прилагането на постигнатото в Брюксел споразумение за временно уреждане на газовия спор между Русия и Украйна, заявиха от своя страна френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 и германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се.

Оланд и Меркел са имали телефонен разговор с президентите на Русия и на Украйна Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември. Четиримата лидери са приветствали изхода от преговорите за газовите доставки в Брюксел, осъществени благодарение на посредничеството на ЕС. Те са призовали и за подновяване на националния диалог между украинските власти и проруските сепаратисти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1598 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.11.03 | 11:36

2
браво на руснаците, успяха да прицакат евреите да си платят борчовете
РОБЕРТ

2014.10.31 | 17:01

1
Много смешно и жалко е когато едно поражение някой се опитва да го представи като победа. Украинските рекетьори успяха още веднъж да преметнат глупавата стара госпожа ЕС да им плати газта за една година с обещанието ,че ще и престани. А тя се опитва пред децата си /тоест ние/че е профукала семейните пари не за интересите на чичкото отвъд океана ,а за добруването на семейството.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини