Българите със сметки в чужбина излизат наяве

  • 31 октомври 2014 08:23

  • 3329
  • 1
Българите със сметки в чужбина излизат наяве
© Getty Images/Guliver

Представители на 51 страни подписаха вчера в Берлин споразумение за автоматичен обмен на информация по финансови, включително и данъчни въпроси, съобщиха световните медии.

В споразумението са се включили и важни финансови центрове като Лихтенщайн, Сингапур и Швейцария. Така от септември 2017 г. държавите, подписали документа, се ангажират да се информират взаимно за чуждестранни сметки на частни лица, пише изданието rt.com.

Благодарение на този автоматичен обмен на информация данъчните ще могат по-лесно да контролират паричните потоци и да се борят с данъчните престъпления.

Същото важи и за българите, които имат банкови сметки в страните членки на това споразумение, допълва „24 часа". НАП ще получава автоматично информация за сънародниците ни, които имат сметки в Австрия или Швейцария, например.

Освен това документът задължава банките и другите финансови институции да споделят информация за получените лихви по банковите сметки, дивидентите, активите и печалбите от продажби на финансово имущество, които са получени от граждани на други държави.

Така НАП ще получава данни за получените лихви по сметките на българи в чужбина и за получените доходи от продажба на дялове от фирми.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3329 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2014.10.31 | 10:30

1
pedalov

Добави коментар

Водещи новини