Израел няма да купи американските самолети V-22

  • 31 октомври 2014 07:02

  • 1711
  • 1
Израел няма да купи американските самолети V-22
©

Израел няма повече намерение да закупи американски самолети V-22 Оспри - хибриди между самолет и хеликоптер, предаде Франс прес, като се позова на израелски издания.

Решението е на министъра на отбраната Моше Яалон. То е породено от стремежа към бюджетни икономии, от поуките, извлечени от 50-дневната война в ивицата Газа това лято и от споразумението, сключено неотдавна с Вашингтон за нова поръчка на скъпите изтребители F-35.

Израел искаше да купи шест V-22, но след войната в ивицата Газа министърът на отбраната решил да постави акцента върху увеличаването на бронираната сухопътна техника и на мунициите с прецизно насочване.

Решението идва в момент на обтегнати американо-израелски отношения и Яалон ще трябва да убеди САЩ, че то е взето по един обективен начин, основаващ се на защита на националните интереси, коментират анализатор.

Връзките между двете страни поохладняха тази седмица след думи на анонимен високопоставен служител на американката администрация, който в статия за сп. "Атлантик" нарече израелския премиер Бенямин Нетаняху "страхливец", който се интересува само от това да се предпази от политическо поражение".

Белият дом се дистанцира от това изказване, заяви американският държавен секретар Джон Кери.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1711 1

Коментари 1

Добави коментар
БГ

2014.11.07 | 04:07

1
Всички до един са мошеници

Добави коментар

Водещи новини