Политолози: Оформящото се правителство няма да има дълъг живот

  • 30 октомври 2014 18:34

  • 1720
  • 1
Политолози: Оформящото се правителство няма да има дълъг живот
© Булфото

Прекалено много се говори публично за преговорите за съставяне на правителство. По три – четири пъти на ден имаме новини „ще има правителство“ и „няма да има правителство“. Не мисля, че е много сериозен процесът, ако ще продължаваме да гадаем по този начин.

Това каза в интервю за БНР политологът Огнян Минчев. "Необходимо е без външна и публична намеса, без слухове и клюки, хората, които правят правителство, да седнат да уточнят какво искат, искат ли го наистина и когато постигнат някакъв резултат, тогава да ни го съобщят. Очевидно разногласията протичат главно по оста ГЕРБ – Реформаторски блок", коментира Минчев след края на срещата в Народното събрание между двете партии и Патриотичния фронт, на която се постигна съгласие за коалиционно споразумение за ново правителство. "За ГЕРБ новата формула е правителство на малцинството, съставено от ГЕРБ и Реформаторския блок плюс подкрепата, но не и включването на други партньори като Патриотичния фронт и евентуално АБВ. За Реформаторския блок формулата си остава създаване на управляващо мнозинство, т.е. за тях формулата "правителство на малцинството" с допълнителна подкрепа все още не е приемлива. Интересното е, че ГЕРБ доста радикално промени своята позиция. Допреди вчера ГЕРБ не просто искаше да сдаде управляващото мнозинство, но не бяха съгласни с позицията на Патриотичния фронт. Сега ГЕРБ категорично не желае участието на Патриотичния фронт, а иска само подкрепата им", обясни той.

"Ако има правителство, то не може да бъде с особено голям хоризонт, когато говорим за правителство с гъвкава парламентарна подкрепа. Ако се преследва някаква стабилна формула, пък макар и за една или две години, би следвало да се търси едно по-стабилно мнозинство. Не е задължително това мнозинство да бъде на изключително широка основа. В България е необходимо да се правят ключови неща, много спешни мерки за овладяване на кризата на българската държава, на икономиката, на финансовата система", каза още Минчев.

Политологът Татяна Буруджиева заяви: "Трябва да има правителство. Забавянето на формирането му е малко неочаквано и е важно да се случи това правителство. Формулата е правителството на малцинство. Онова, което се опитват да модифицират в момента от предходния кабинет, е, че вместо подкрепата, която да гарантира по-стабилно мнозинство в парламента, бе очаквана или заявена от конкретната партия, тук се търси подписване на споразумение. „Златният пръст“ на единия се сменя със „златния пръст“ на другия", категорична беше тя.

Според Буруджиева животът на кабинета по представената днес формула от ГЕРБ и Реформаторския блок би бил сравнително кратък. "Може би заради това Реформаторският блок търси по-устойчива формула на кабинета, за да има по-дълъг хоризонт. Тази широка подкрепа ще се базира на споразумение, което ще е твърде общо. Струва ми се, че Патриотичният фронт бяха доста уморени по време на преговорите. Изнервянето се получи от присъствието на г-н Жозеф Дол", завърши тя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1720 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.05 | 07:58

1
И СЛАВА БОГУ, ТОВА ЩЕ БЪДЕ НАЙ-ОТВРАТИТЕЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БЪЛГАРИЯ.

Добави коментар

Водещи новини