Учени: Може да сме открили самолета на Амелия Еърхарт

  • 30 октомври 2014 16:37

  • 3397
  • 0
Учени: Може да сме открили самолета на Амелия Еърхарт
©

Учени, които се опитват да открият следа от авиаторката Амелия Еърхарт, която изчезва в Тихия океан през 30-те години на 20в., твърдят, че откритите по-рано алуминиеви останки са от нейния самолет, предаде блиц.

Това откритие засилва вероятността откритият със сонар обект край атола Никумароро на островите Кирибати, да е част от фюзелажа на самолета "Локхийд Електра" на прочутата авиаторка. Така смятат учените от екип, който се занимава с издирване на изчезнали самолети (International Group for Historic Aircraft Recover, TIGHAR). Първата жена, прекосила сама със самолет Атлантическия океан е искала през 1937 г. да направи околосветска обиколка. Амелия Еърхарт лети заедно с навигатора си Фред Нунан близо до екватора, когато изчезват безследно. Това, което се случва на двамата пилоти и техния двумоторен самолет остава една от най-големите мистерии в историята на авиацията. Америя Еърхарт е на 39 години, когато изчезва.

Намереното през 1991 г. голямо парче алуминий прилича много на парчето метал с размери 48 на 58 см., което е поставено на мястото на илюминатора по време на спиране във Флорида в началото на пътуването им.

"Голямата вероятност това да е парчето от Маями означава, че множеството драскотини и разкъсвания на метала може да се окажат ценни следи за разбиране на това, което се е случило и намирането на самия самолет", твърдят учените. Това откритие засилва и вероятността "необичайният обект", видян на сонара по време на експедиция на TIGHAR до атола, да е част от корпуса на самолета на Амелия Еърхарт.

Той е засечен на дълбочина 200 м. Хипотезата е, че откритото парче алуминий се е откъснало он машината след падането й в морето. Вероятно катастрофата е предизвикана от свършване на горивото и самолетът се е разбил в рифа на Никумароро. След това самолетът е излъчвал радиосигнал в продължение на 5 дни. Предполага се, че вълнението след това е потопило падналия самолет, а двамата авиатори са останали сами да чакат помощ, която така и не е дошла. TIGHAR заявява, че смята да организира 6-та експедиция до Никумароро през юни 2015г. Тогава ще бъде пусната роботизирана мини подводница, управлявана дистанционно, която да стигне до засечения от сонара необичаен обект.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3397 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини