САЩ поискаха от Полша да арестува Роман Полански

  • 30 октомври 2014 14:27

  • 1634
  • 4
САЩ поискаха от Полша да арестува Роман Полански
© Getty Images/Guliver

САЩ официално поискаха от Полша да арестува световноизвестния кинорежисьор Роман Полански, посетил страната за участие в състоялото се във вторник откриване на постоянна експозиция на Музея за история на полските евреи, предадоха Франс прес и ТАСС.

Двете агенции цитират днешно съобщение на всекидневника "Газета виборча", който се позовава на източници в министерството на правосъдието. Говорителят на полската главна прокуратура Матеуш Мартинюк съобщи, че съответните документи по искането са постъпили в прокуратурата, пише БТА.

"Ние започнахме да работим по този въпрос. Предприемаме определени стъпки, за чиито подробности засега не можем да съобщим", каза той, като обеща повече информация по въпроса в най-близко време.

81-годишният Полански има полско и френско гражданство. Той се издирва от американската полиция от 1977 година чрез Интерпол за сексуална връзка с малолетна.

Искането на американското правосъдие, изпратено до полския главен прокурор, е Полански да бъде задържан, докато тече процедурата по екстрадирането му. Засега обаче то е било отхвърлено, защото не е оформено по критериите, съответстващи на международните споразумения: то не е преведено на полски, пише полският вестник, цитирайки отговорен служител в министерството.

По аналогично искане през 2010 година към полския главен прокурор бе решено, че съгласно полското законодателство това не може да стане, защото е изтекъл срокът на давност за вмененото на Полански престъпление.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1634 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Синеокия

2014.11.03 | 08:11

2
usa,go fuck yourself.
всички педали под ножа

2014.11.03 | 22:53

4
Много искам да ти fukам зеленото око. Започвам от устичката пъпчасала и до дупенцето което е започнало да се подмокря още щом ме съзре другото зелено око.
Mishki i plahove

2014.11.03 | 08:11

3
Има много еврейски мишки за хващане.Не е само този.Има ги в голяма наличност-жабки като Рокфелер и Билденбергови изпражнения.А Нетаняху вече не си показва миш-носът извън Тел Авив,т.е-в Европа.

2014.11.01 | 13:29

1
Ina4e pederasiata v USA e razreshena !

Добави коментар

Водещи новини