"Риск монитор": В България има срастване на политиката с криминалния сектор

  • 30 октомври 2014 10:59

  • 1366
  • 2
"Риск монитор": В България има срастване на политиката с криминалния сектор
©

Специализираната прокуратура е много важна за страната и трябва да продължи да се развива. До този момент обаче наличието на Специализиран съд не се е доказало като необходимо, смятат от фондация "Риск монитор". Изпълнителният директор на фондацията Стефан Попов представи в интервю за БНР изводите от най-новото изследване на фондацията за борбата с корупцията през последните десет години и направените изследвания в сферата на вътрешния ред и сигурност.

Стефан Попов смята, че най-важната тема в България е вътрешният ред и сигурност. Разделителната линия не е толкова КТБ, както се видя вчера, колкото реформата в сектор "Сигурност", заяви той.

По думите му в България има срастване на политиката с криминалния сектор, в резултат на което институциите не могат да си вършат нормално работата.

Стефан Попов коментира, че МВР е една от най-чувствителните зони за реформа. В МВР има над 60 хиляди души служители. Такова чудо в ЕС няма! Това е най-нереформираното министерство. Никой не смее да го пипне, защото представете си, ако засегнеш интересите на 60 хиляди и техните семейства, това означава на избори да си загубил 200 хиляди гласа, например. Това министерство трябва да бъде преработено и в някои от програмите на политическите партии се вижда начало за подобно мислене. МВР трябва да бъде преосновано като национална полиция. Министърът му е зам.-премиер във всяко следващо правителство. Сега това е една суперсила в страната, с огромен бюджет, която е извън контрол.

По-късно днес фондацията ще представи пълна картина за противодействието на организираната престъпност и намеренията за реформи в МВР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1366 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
буибу

2014.10.31 | 09:39

2
Чак сега откриха Америка! Колко са "прозорливи".

2014.10.31 | 09:39

1
ХА ХА ХА А ЗНАЕТЕ ЛИ ЗА '' ЗА ТОПЛАТА ВОДА ''

Добави коментар

Водещи новини