Васил Щонов: Доставките на природен газ към България намаляват

  • 29 октомври 2014 14:28

  • 2005
  • 3
Васил Щонов: Доставките на природен газ към България намаляват
© Булфото

Има намаляване на доставките на природен газ, които пристигат по газопровода от Русия към България, който минава през Украйна и Румъния. Това заяви на брифинг в Министерски съвет служебният министър на енергетиката Васил ЩоновВасил Щонов Васил Щонов е роден на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Английската езикова гимназия.

Той посочи, че начинът това да се разбере е, така нареченото налягане на входа на газопреносната мрежа, което нормално трябва да бъде над 38 бара. През последната една седмица се колебае между 30 и 35 бара на ежедневна база, коментира Щонов. Излиза, че при това намаление на налягането доставките, които България е заявила не могат да се изпълнят на 100 % и съответно получаваме по-малко газ от Русия. Щонов разясни, че в момента това се компенсира, чрез изтегляне на допълнителен газ от находището в Чирен. Като от Чирен се изтегля между 1 и 2 млн. кубически метра на ден. Количеството газ в находището в момента е 483 млн. кубически метра.

Според Щонов дневното потребление на страната в най-тежките зимни дни се очаква да бъде между 10 и 11 млн. кубически метра на ден, в момента то е между 7 и 8 млн. кубически метра. Той допълни, че потреблението ще нараства постепенно, но зависи и от застудяването на времето.

Към момента недостигът от Русия е между 1 и 2 млн. кубически метра на ден, посочи Щонов. Според него, обаче няма основание за притеснения. Неофициалната ни информация е, че става дума за проблеми от технически характер в Русия, които са от временен характер и се очаква да бъдат решени в най-скоро време, съобщи той.

Максималният дневен капацитет на дебит, който може да получаваме от Чирен в момента е около 9,1 млн. кубически метра. В мига, в който той се надвиши ще трябва да преминем към първата стъпка от кризисния ни план, който е разработен преди около месец, съгласуван е и в готовност, смята Щонов. Планът изисквал преминаване на топлофикациите на мазут. Според него вероятността това да стане е много малка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2005 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.10.31 | 07:59

2
Като много плюете, може кранчето да се запуши за дълго..

2014.10.31 | 07:59

3
И на майка ти е запушена, но се кефи, нали.

2014.10.31 | 07:59

1
Защо ли си мисля, че кранчето не е врътнато от руснака, а украинците цоцат нелегално. Най малко защото БГ плаща доста по-скъпо газта, за да имат интерес рашъните да намаляват количествата. За Украйна нещата стоят подруг начин. Но в крайна сметка са някой е важно винаги руснаците да са винивни, защото иска да дупчи за шистов газ в Европа и БГ.

Добави коментар

Водещи новини