Половината бензин у нас не е бензин (видео)

  • 29 октомври 2014 13:29

  • 3716
  • 1
Половината бензин у нас не е бензин (видео)
© Getty Images/Guliver

Петстотин четиридесет и девет бензиностанции в страната повече от десет години не са били проверявани от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), защото липсват от нейната база данни. Това съобщи на пресконференция председателят на Агенцията Стефан Цанков.

Агенцията направила справка за броя на бензиностанциите, които ДАМТН и НАП  проверява, при която се е оказало, че в Агенцията са с над 500 по-малко бензиностанциите от тези в НАП или 20 на сто от всички бензиностанции. Общият брой на бензиностанциите и газ станциите е около 3000.

При вътрешно разследване в Агенцията е установено, че в софтуера за случаен подбор на бензиностанциите, които се проверяват, има пробив и тези бензиностанции са били извадени.

"Може да предположим с какви мотиви", коментира председателят на ДАМТН. Той добави още, че при проверките са открити и много  незаконно заровени резервоари, които не са регистрирани в НАП. Най-проблемни се оказват ведомствените бензиностанции,  като сред тях има и такива, които не фигурират и в регистрите на НАП. Тези бензиностанции се намират в по-малки населени места или са били предназначени само за селскостопанска техника.

За последното тримесечие са били направени около 120 проверки на бензиностанции, при които е установено отклонение от 43 процента в качеството на проверените горива, при средноевропейска норма между пет и 8 процента. Председателят на Агенцията изрази надежда след реформите и затягането на контрола европейският процент да бъде постигнат и в България до края на следващата годината.

Ръководството на Агенцията планира след края на вътрешната проверка да предаде резултатите на Прокуратурата. От  март досега около 40 човека са били освободени от Агенцията от различни дирекции, уточни нейният председател.

Във връзка с множество оплаквания от бензиностанции, че получават горивото с проблеми Агенцията е започнала също и проверки на петролните бази, където по думите на председателя на Агенцията, години наред не е имало установено нарушение. Досега от десет от проверените най-големи петролни бази в четири е открито отклонение в качеството на горивата. Предвижда се всяка от тях да бъде санкционирана с до 500 000 лева.

Половината бензин у нас не е бензин. Това каза инж. Стефан Цанков. При промяна на организацията на работата сме достигнали до 43% отклонение в качеството на проверените от нас горива. В рамките на няколко месеца над 5 пъти за съжаление се повишиха пробите с отклонение в качеството, обясни Цанков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3716 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
milen

2015.04.07 | 19:17

1
to imali ne6to v balgaria deto da e istinsko

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини