Премиера на ''Петокнижие Исааково''

  • 29 октомври 2014 12:15

  • 1042
  • 1
Премиера на ''Петокнижие Исааково''
©

На 1 и 2 ноември 2014 г. в Народен театър „Иван Вазов“ ще се състои премиера на „Петокнижие Исааково“, уникален по своя замисъл проект, вдъхновен от едноименния роман на Анжел Вагенщайн и поставен на театрална сцена от полския режисьор Войчех Кобжински.

През 2013 г. спектакълът беше посрещнат с изключителен интерес от полската публика и получи висока оценка от театралната критика.

В представлението ще видим актьорите: Николай Урумов, Албена Колева, Христо Терзиев, Мариус Донкин, Христо Чешмеджиев, София Бобчева и Йосиф Шамли. За афиш на спектакъла и корица на програмата на Народния театър е послужила рисунка към полското издание на романа, дело на художника Кшищоф Румовски.

Трилогията на Анжел Вагенщайн „Петокнижие Исааково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом Шанхай“ е посветена на съдбата на европейските евреи през Втората световна война и, освен в България, е издадена в Германия, Франция, Русия, САЩ, Израел, Испания, Полша, Италия и Македония. „Петокнижие Исааково“ разказва удивителната история на Исаак Блуменфелд, който преживява две световни войни, три концентрационни лагера, и без да напуска родното си място, се оказва гражданин на пет държави последователно. Една пророческа история - колкото покъртителна, толкова забавна, колкото трагична, толкова ободряваща. В участта на Исаак се оглежда абсурдният водовъртеж на човешкия живот през ХХ век.

Анжел Вагенщайн беше поканен като гост на театъра в Бялисток за полската премиера на спектакъла, състояла се на 27 април 2013 г. „Газета Виборча“, най-четеният полски всекидневник, отбелязва, че „Петокнижие Исааково“ е преди всичко откровен разказ за обичта, приятелството и толерантността, за трудните моменти от живота, за които единствената рецепта е блестящият хумор на автора.

След премиерата, която ще се състои в камерна зала на 1 и 2 ноември, „Петокнижие Исааково“ остава в програмата на Народния театър.

„Потърсих Бог в този дом, наречен Божи, и не го намерих, не го търсете и вие, защото тук го няма. Поровете в сърцата си, братя, и ако го откриете там, нека те станат вашата синагога, ваш храм, жертвеник и скрижали. Защото ако Бог е любов – то само в сърцата може да има любов, и какво ще са нашите сърца, ако престанат да бъдат хранилница или, да я наречем по нашему, кивот на любовта към Човека, като под това разбирам не към един човек, а към всички хора, с всякакъв цвят на кожата, от всички племена и езици, от всички земи и морета – от страните на вечния пек до страните на вечния мраз – защото само всички те заедно са Бог и няма друг Бог освен него.“

Последвайте канала на

1042 1

Коментари 1

Добави коментар

2014.10.30 | 20:57

1
Айде няма нужда!

Добави коментар

Водещи новини