Точим по 1 млн. куб. метра газ дневно от резервите в Чирен

  • 29 октомври 2014 07:32

  • 1531
  • 0
Точим по 1 млн. куб. метра газ дневно от резервите в Чирен
© Getty Images/Guliver

Операция на „Газпром“ за максимално зареждане на руските хранилища със синьо гориво предизвика намаляване на налягането по тръбите за България и Европа. Проблемът се задълбочи от студа на Балканите и пускането на парното у нас, пише "Преса".

Налягането се понижи до 34 бара при нормални 38-43 бара, съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева по време на енергиен форум в София. „И тази зима сме заплашени от спиране на доставките“, подчерта тя.

За да компенсира спада, държавата отвори резервите в хранилището „Чирен“. Оттам в понеделник са извадени 1,097 млн. куб. м, а до следобед - още около 600 хил. куб. м. Сега в склада има 481 млн. куб. м. При максимално възможния добив от 4-4,2 млн. куб. м на денонощие запасът ще свърши за 4 месеца. Максималният капацитет на „Чирен“ е 550 млн. куб. м.

Студът и пускането на парното вдигнаха само за ден потреблението на природен газ у нас с 26%, или с 2 млн. куб. м до 9,756 млн. куб. м на денонощие.

„Намаленото налягане не означава, че не успяваме да изтегляме доставките - такива, каквито имаме необходимост в момента“, каза още Захариева. Засега всичко е наред. Няма заявки от потребители на газ в страната, които да не са изпълнени. Въпросът е да не паднем под 28 бара, поясни вицепремиерът. Тя изрази съжаление, че газовата връзка с Румъния няма да бъде пусната и тази зима. Интерконекторът трябваше да заработи още през лятото на 2013 г., но заради срутвания в участъка под Дунав тръбопроводът не може да бъде завършен. Газовите връзки с Гърция и Турция също закъсняват.

„Газът от „Чирен“ се използва в момента за балансиране на налягането. Желанието ми е да запазим резервите до януари“, обясни пред „Преса“ зам.-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов. По думите му от „Газпром“ проявяват разбиране към нарасналото потребление у нас и се стараят ден за ден да осигуряват повишените заявки.

Най-големият проблем в момента е огромната задлъжнялост на топлофикациите към „Българгаз“ - над 85 млн. лв. Държавният доставчик от своя страна трябва да направи две плащания към „Газпром“ през тази и през следващата седмица.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1531 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини