Андрей Райчев: Част от РБ ще е достатъчна на ГЕРБ за съставяне на кабинет

  • 28 октомври 2014 20:08

  • 2377
  • 9
Андрей Райчев: Част от РБ ще е достатъчна на ГЕРБ за съставяне на кабинет
©

Социологът Андрей Райчев смята, че дори и част от групата на Реформаторския блок е достатъчна на ГЕРБ, за да състави правителство, защото за него ще гласуват ДПС и Патриотичния фронт. Той прогнозира, че е въпрос на време разделението сред реформаторите.

Според Райчев ГЕРБ са постигнали за кратко време успех, тъй като са излезли от изолацията, в която партията е била. „Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г не може за трети път да откаже властта. Не ми се вярва да се откаже от премиерското място", коментира още социологът в предаването на Дарик „Междуредие" след лансирания от Борисов вариант за правителство на малцинството между ГЕРБ и РБ. „Реално те са не просто различни - тези, които са към ДСБ и тези, които са към Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, два вида хора са това. Те са по различен начин устроени като менталност, независимо дали ще ги обиждаме, или хвалим, това са просто друг вид хора. В този смисъл те не са едно, те са кентавър. Въпросът е дали този кентавър сега ще се разцепи и ще се формира като два вида политически животни, или известно време, защото не вярвам в дългата им съвместност, ще продължат да бъдат заедно. Така или иначе обаче тази част от Реформаторския блок, която искрено иска коалиция, влиза в тази коалиция с искрени чувства, е достатъчна на ГЕРБ. Даже ако махнете тези с нежеланието, и 97 да са, все едно. То е все едно поради простата причина, че там има поне две формации, които смятат да гласуват за тях. ДПС е едната. А от друга страна те са подкрепени от нещо почти пряко противоположно но ДПС, а именно Патриотичният фронт", обясни Райчев.

На въпрос може ли да се стигне до разцепване преди самата коалиция, той обясни, че в парламента има различни групи и политически логики в парламента. „Властта обезателно ще ги разделя. На всичко отгоре тези две парчета се състоят от няколко подпарчета. В Индиана Джоунс има един дуел между Индиана Джоунс и някакъв местен бабаит със сабя и те се бият дълго с тези саби, но Индиана Джоунс бърза за някъде. В един момент той прекрати дуела и извади пистолета, застреля го, пак прибра пистолета и тръгна със сабите нататък. Борисов има такъв пистолет в джоба си и това се казва ДПС. Той във всички случаи може да прибегне към червеното копче и ще кара без реформатори и без каквото си иска. Разбира се, той много не иска да прибягва към това, защото ще получи тежко обвинение", допълни Андрей Райчев.

Заради сложната конфигурация в парламента, Андрей Райчев смята, че за бъдещото правителство може да се мисли в хоризонт най-много до президентските избори през есента на 2016 г. Другият въпрос, който според него е важен за продължителността на новия кабинет е „смятат ли бъдещите управляващи да тръгнат по линията на дълга или ще свиват разходи". „Ако те го ударят на заеми, ще спечелят политическо време и може да изкарат даже пълен мандат, но това ще е сметка, която ще плащат нашите деца", каза още Андрей Райчев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2377 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
БУТАЧА

2014.10.29 | 09:25

9
ДА ЕБA ПРОТИВНИЯ КОМУНИСТ

2014.10.29 | 09:25

8
ВСЕКИ ДРУГ-ДА БЪДЕ ИЗБРАН ЗА ПРЕМИЕР...........НО НИКОГА БОЙТО-ТИКВАТА.......

2014.10.29 | 09:25

6
хибавото на тези избори е че руската партия атака умря

2014.10.29 | 09:25

7
я пак си помисли :)

2014.10.29 | 09:25

5
Що не вземеш да работиш нещо бе кривак!!!

2014.10.29 | 09:24

4
Добре ДСБ са ясни ами СДС на коя страна ще застанат.

2014.10.29 | 09:24

3
Герберастите знаят ли че комунистчето Бойкооглу е подарявал кученце на Доган ?

2014.10.29 | 09:24

2
Кунева е лилипут в сравнение с Костов,който дори и да е грешил,е сто пъти по-умен и по-добре управляващ от мадам “Иес“.Оставете ДСБ да управляват реформаторския блок,вярвам,че ще се разберат помежду си трите макар и различни партии РБ,ПФ и ГЕРБ и въпреки разногласията,ще стигат до консенсус.Трябва да го направят,в името на страната,трябва.
Любо Ангелов от Бургас член на ПП АТАКА

2014.10.29 | 08:48

1
Салям алейкум братя сидерасти, нима забравихте че ние от АТАКА подкрепихме изборният закон на Мая Манолова, с което помогнахме на Бат Сали да стане депутат? Нима забравихте че със мълчанието на АТАКА , АТАКА гласува заедно със ДПС и БСП и избраха Пеевски за шеф на ДАНС? Нима забравихте Комисиите на АТАКА за Авиотряд 28, които не доказаха никакви нарушения?Нима забравихте как Волен Сидеров удари полицай и не последва нищо? Нима забравихте как АТАКА не направи нищо срещу мюфтииството което поиска земи? Помни Българино помни, иначе лошо.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини