Създават фонд за подпомагане на бедни актьори пенсионери

  • 28 октомври 2014 20:02

  • 1637
  • 2
Създават фонд за подпомагане на бедни актьори пенсионери
© Булфото

Съюзът на артистите в България (САБ) започва инициатива за осигуряване на достойни старини на пенсионирани български артисти, както и за отпускане на стипендии на талантливи студенти в областта на театъра. Това съобщи шефът на САБ Христо Мутафчиев.

Артистите с пенсии под 250 лв. и без възможност за допълнителен доход, ще бъдат изредени в списък, от който ще бъдат одобрени 20. Предимство за отпускане на социалната добавка ще дава членството в САБ и възрастта. “Надяваме се фондът да има устойчивост във времето, като клиенти на банката също биха могли да даряват средства в него”, обясни Мутафчиев. Той е взел присърце проблемите не само на излезлите в пенсия, но и на бъдещите си колеги. Инициативата включва социална добавка за студенти.

Студентските съвети на НАТФИЗ и НБУ подават имена на до 10 възпитаници в театрални специалности, като условието е те да са с успех, не по-нисък от 5,00 през първия семестър на текущата година и в същото време да са в неравностойно социално положение. От тях ще бъдат одобрени двама или трима, а стипендиите ще се връчват като чек на церемониите “Икар” на сцената на Народния театър.

Помощта за пенсионираните и бъдещите артисти е в рамките на инициативата “За достоен живот”.

Доста популярни личности бяха заснети от фотографката Велислава Каймаканова-Ножарова, превъплътени в различни популярни образи. На 10 ноември фотосите ще бъдат продадени на търг, а специален подарък за гостите ще бъде бутиков концерт на Лили ИвановаЛили Иванова Лили Иванова е родена в гр. Кубрат. Завършила е медицински техникум във Варна, а по-късно работи и нейните музиканти.

“Целта е да съберем средства за купуване на кувьози за неонаталните отделения. Сегашните са стари и непрекъснато дават дефекти, а те пък водят до малформации при новородените”, каза Мутафчиев. Шефът на артистите вече е дарил кувьоз на карловската болница, в която се е родил самият той. Старият бил на повече от 30 г.

“Не съм канен за министър на културата, а и да ме поканят, ще откажа”, заяви по-рано вчера Мутафчиев в сутрешния блок на TV7. Актьорът определи като добър варианта креслото да бъде поверено отново на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, понеже той е вече наясно с проблемите на актьорите и с належащата реформа в театъра.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1637 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.29 | 08:23

2
ВСЕКИ ДРУГ ДА БЪДЕ ИЗБРАН ЗА ПРЕМИЕР...... НО НИКОГА БОЙКО-ТИКВАТА . ТОЙ НЯМА КАЧЕСТВА ЗА ДЪРЖАВНА ЛИЧНОСТ.............
1

2014.10.29 | 08:05

1
Колко ти платиха, троле?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини