Създадоха робот, който да издирва хора след земетресения

  • 28 октомври 2014 15:12

  • 1346
  • 0
Създадоха робот, който да издирва хора след земетресения
©

Учени създадоха робот, който може да разпознае силуети на хора под руините на рухнала сграда, съобщава Actualno.bg.

Инженери от университета в Гуадалахара, Мексико, разработиха алгоритъм, който позволява на малък робот да открие лица, пръстови отпечатъци и ДНК последователности.

Специфична версия на робота е създадена, за да улесни работата на спасители в бедствени зони. Той може да помогне в търсенето на затрупани от руините човешки тела. Въпросният робот е всъдеходна машина. Снабден е с вериги, които напомнят танковите, със система за осветление, сензори за движение, камери, лазер и инфрачервена система, както и с компютър, който обработва събраните данни.

Създаден е и още един модел на робота. Той само изпраща данните, които се анализират от централен компютър. За да изследва руините, роботът първо ползва инфрачервената система, която позволява да се съберат топографски данни за района, да се открият проходими пътища и да се създаде двуизмерна карта на терена.

След това камерите поемат щафетата, за да направят по-прецизен анализ на средата. Алгоритъмът превръща изображенията в цифрови стойности, свързани с формата, цвета и плътността на заснетите обекти.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1346 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини