255 терабита в секунда – новият рекорд за предаване на данни

  • 28 октомври 2014 14:25

  • 1581
  • 1
255 терабита в секунда – новият рекорд за предаване на данни
©

Учени от Нидерландия и САЩ създадоха иновационно многоканално оптично влакно, което позволява да се достигне скорост за предаване на информация от 225 терабита в секунда.

Това е 20 пъти повече от съвременните стандарти и почти 6 пъти превъзхожда предишния рекорд.

Увеличението на скоростта за предаване на данни е една от естествените тенденции в развитието на технологиите в сферата на IT. Потребностите на обществото и икономиката постоянно растат, затова осигуряването на все по-бърз интернет винаги е на дневен ред, пише inews.bg.

Новият рекорд обаче надминал всички очаквания – почти шесткратно увеличение на максималната преди скорост.

Причината е в специално оптично влакно, разработено от учените от Технологичния университет в Айндховен и университета на Централна Флорида. Вместо един канал – стандарт в съвременното оптично влакно – учените са направили едновременно седем. В известен смисъл това напомня прехода от еднолентово движение на автомагистрала със седем платна.

Освен това в своята разработка учените са добавили още две ортогонални измервания на предаването на данни. Ако продължим аналогията с магистралата, то това позволява да се движат едновременно три автомобила (тоест пакета информация) заедно, което също значително влияе на резултата.

Според учените постигнатият пробив разкрива примамливата перспектива за предаване на 1 петабит в секунда.

"С не повече от 200 микрона в диаметър новото оптично влакно няма много по-големи размери от разпространените днес аналози. Тези потресаващи резултати безспорно вече позволяват да се говори за достигане в бъдеще на 1 петабит в секунда, което се явява целта на седемгодишната програма Horizon, финансирана от Европейската комисия, която трябва да постигне поставените цели през 2020 година", казва Чиго Оконкуо от Технологичния институт в Айндховен.

Статията на учените е публикувана в сп. Nature Photonics.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1581 1

Коментари 1

Добави коментар
AJ4A

2014.10.30 | 11:52

1
Докато БОЛШЕВИШКИТЕ ИЗЧАДИЯ се чудят как да СЛОЖАТ ДАНЪЦИ ИЛИ НАПРАВО ДА ЗАБРАНЯТ ИНТЕРНЕТА, КАТО НАЙ-ГОЛЯМА ЗАПЛАХА ЗА ДИКТАТУРАТА СИ, учените в цивилизованите държави творят чудеса!!!! А после полуграмотните отрепки им се злобят, че били богати и щастливи!!!!

Добави коментар

Водещи новини