Янаки Стоилов: Лидерската среща не може да вземе решение по вариантите на Борисов

  • 28 октомври 2014 09:16

  • 1433
  • 0
Янаки Стоилов: Лидерската среща не може да вземе решение по вариантите на Борисов
© Булфото

Изненадан съм, че се предвидиха три седмици за работа на временната комисия за подготовка на правилника на парламента. Може би това е презастраховане, защото мисля, че с определени корекции сегашният правилник може да бъде приет, така че парламентът да стартира по-бързо, но не това е най-главното. Въпросът е кои са спешните задачи, заяви заместник-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов в интервю за БНР.

"Вчера бяха изброени от представители на определените групи тези чувствителни въпроси, който засягат дискусията около промени в бюджета, въпроса за КТБ, по-нататък и за промяна в Управителния съвет на БНБ, добави той. Вчера стана ясно, ако няма някаква промяна, че мнозинството ще формира правителство. Очертаха се и вариантите, така че на път е да се изпълнят. Това, което трябва да стане, е най-голямата парламентарна група да се опита в една или друга формула да конструира бъдещия кабинет, така че в скоро време да работят пълноценно всички институции", каза още Стоилов.

По отношение на предложените три варианта за управление от лидера на ГЕРБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, Стоилов коментира: "Според нас няма нужда се предопределя мандатът на правителството, т.е. ако има възможност да се формира правителство, което да бъде устойчиво, вече обстоятелствата и развитието на обстановката в страната ще определят неговия мандат, така че ние не сме държали това правителство да бъде с лимитиран мандат от една или две години. В случая значение за неговата продължителност ще има и формулата, по която то се изгради. Ако това е правителство с ясни политически отговорности, тогава възможността за неговата работа се удължава. Лидерската среща не може да реши въпроса, защото тя включва различните партии, които имат приоритети и планове. Това ще зависи от допълнителен разговор между тези, които ще участват или подкрепят правителството. Изборът ни да бъдем опозиция беше определен от изборните резултати".

Относно казуса КТБ и работата на парламента, свързана с него, Стоилов каза: "Необходимо е законодателство, което не е за една или друга банка, медия или прочие, а когато по определена категория въпроси, за определена категория лица има информация, която е публичен интерес, както се правят тези регистри за имуществото и доходите за определени лица, които участват в управлението. Създаването на много временни комисии не води до никакви резултати и трябва да се преосмисли дали такива задачи не е по-добре да се възлагат на специализираните постоянни комисии. Въпреки че ако се смята този въпрос да се обсъди чрез формиране на специална комисия, това може да стане. Аз не бих искал да губим много време в такива анализи, защото на едни от консултациите чух от представители на ГЕРБ и на друга партия да казват, че ще осветяват енергетиката, ще анализират КТБ. Няма време за подобни неща. Трябва да се отиде бързо, но не прибързано към избор на нов Управителен съвет на БНБ, но от хора, които не са отговорни за бездействията или за прикриването на определени обстоятелства в българската банкова система, не просто в КТБ".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1433 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини