Безплатни приложения в смартфона могат да ни шпионират

  • 27 октомври 2014 19:37

  • 1744
  • 0
Безплатни приложения в смартфона могат да ни шпионират
©

Безплатните приложения, които теглим за смартфоните си се оказва, че освен множеството ползи, имат и своите лоши страни. Те могат да се използват за шпиониране на потребителите, а данните от шпионажа се използват за различни проучвания, пише Daily Mail.

Експерти установили, че приложението "Фенерче", което е изтеглено от десетки милиони пъти, може да следи тайно своите потребители. Най-популярните фенерчета, с които трябва да внимавате са: Super-Bright LED Flashlight, the Brightest Flashlight Free, както и the Tiny Flashlight+LED. Заплахата не включва вградени фенерчета на айфони.

Използва се секретна информация като например местоположението на телефона и съдържанието на текстови съобщения, пише inews.bg.

След това събраните данни се предоставят за проучване на пазара на фирми и рекламни агенции.

Предполага се, че престъпници и хакери също могат да злоупотребят с личните ви данни. Те са разработили специални приложения, които могат да се доберат секретна информация и да използват личните ви данни. Така можете да станете обект на банкова измама.

Основателят на Американската компания за сигурност в киберпространството SnoopWall – Гари Милиевски, е предупредил правителството за заплахата.

"Всички сме били жертва на инсталиране на много приложения в нашите телефони и таблети, които предоставят повече услуги от необходимото. Ние отворихме Кутията на Пандора за онлайн хищниците, кибер престъпници и шпиони", казва Милиевски.

Експерти съветват да бъдем внимателни към безплатните приложения, защото техният бизнес модел може да включва ползване на данни на потребителя.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1744 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини