Първият шеф на КТБ махнат за лоши кредити

  • 27 октомври 2014 07:15

  • 1612
  • 0
Първият шеф на КТБ махнат за лоши кредити
©

В Корпоративна търговска банка е имало проблеми с отпускането на кредити още през 1994-1995 г., далеч преди епохата „Цветан Василев“. Това са първите години от дейността на КТБ като наследник на българо-съветската „Болгарсовинвест“.

Архивите сочат, че първият главен изпълнителен директор на банката Валентин Станчев се е задържал няколко месеца на поста. Той е оглавил КТБ от старта й през май 1994 г., но през март следващата година е отстранен. Причината - допуснал „негативни явления в кредитната дейност“, пише "Преса".

Присъдата му е произнесена от банкера Чавдар Кънчев, който по това време е оглавявал държавната Булбанк - основен акционер в КТБ, заедно с Внешекономбанк. Проблемите в кредитирането са установени при проверка на отдел „Вътрешен контрол“ на Булбанк. „Г-н Станчев не оправда гласуваното му доверие“, казал Кънчев.

По същото време е напуснал и главният счетоводител на КТБ. Сменена била и охраната на банката. На същото събрание акционерите са възложили на съвета на директорите да назначи експерти, които да установят евентуалните щети, нанесени на КТБ.

Резултатите от доклада не са известни. Но няколко месеца по-късно КТБ сключва договор за вътрешен контрол с експерти от Булбанк.

„Преса“ изнася данни за два проблемни кредита, отпуснати от КТБ през 1994-1995 г. В единия случай парите са дадени на ЕТ „Мирон юг“ срещу обезпечение картини. Обслужването по заема е спряло, банката е преминала към продажба на произведенията, но няма яснота какъв процент от кредита е събран.

По същото време КТБ е предприела съдебни действия за събиране на вземане от СЗК - „Софийска заложна къща“.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1612 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини