Бенито Мусолини се е крил от бомби във винарска изба

  • 26 октомври 2014 08:18

  • 4470
  • 1
Бенито Мусолини се е крил от бомби във винарска изба
©

Винарската изба на римска вила, която била превърната в бомбоубежище за Бенито Мусолини и семейството на италианския диктатор, отваря за първи път врати за туристи, съобщи АП.

Бомбоубежището било изградено набързо през 1940 г. след избухването на Втората световна война във винарската изба на знатно семейство, което живеело във вилата преди Мусолини да поеме резиденцията през фашисткото си управление. Сега вилата е собственост на градската управа на Рим и кметът Иняцио Марино обиколи бомбоубежището вчера. Посещенията за туристи ще започнат с резервации от 31 октомври. Посетителите ще могат да видят желязна стълба, използвана за авариен изход, и апарат за пречистване на въздуха от нападение с газ, разказа археологът Джузепе Граната.

Страхувайки се от бомбардировките на съюзниците, Мусолини, наричан още "Дуче", решил, че има нужда от още един бункер, а след това и от трети, който така и не бил завършен по времето на неговия арест през 1943 г. Третият бункер, изграден на 6,5 метра под земята, е защитен на места от четириметров подсилен бетон. Другите две бомбоубежища, които отвориха за кратко през 2006 г. и се наложи да затворят врати заради екологични проблеми, следва да посрещнат първите си посетители също на 31 октомври.

Последвайте канала на

БТА
4470 1

Коментари 1

Добави коментар

2014.10.27 | 13:49

1
скапан страхлив плъх

Добави коментар

Водещи новини