Заразените с ебола вече са над 10 000 в осем страни

  • 25 октомври 2014 18:57

  • 2266
  • 3
Заразените с ебола вече са над 10 000 в осем страни
©

Заразените с вируса на ебола вече са 10 141 в осем страни, 4922 души са починали, по данни на Световната здравна организация (СЗО) към 23 октомври, цитирани от Ройтерс и ТАСС. Най-тежко са засегнати западноафриканските страни Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, където жертвите на коварния вирус са 4912.

Извън осемте области в Либерия и Гвинея, имащи общи граници с Кот д'Ивоар, само в две се съобщава за потвърдени или предполагаеми случаи на ебола. Данните включват случаите в Нигерия и Сенегал, където според СЗО епидемията е отминала, както и изолирани случаи в Испания, САЩ и един случай в Мали.

В същото време президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият поздрави нюйоркчани за спокойната им реакция след новината за първия случай на ебола в града. В седмичното си обръщение към нацията, той заяви, че отговорът на случаи на замразени със смъртоносната болест трябва да бъде базиран на факти, а не на страхове, съобщи Ройтерс.

За втора поредна седмица Обама използва повода да се обърне директно към американците за начина, по който САЩ се справят с опасността от ебола. Това се превърна в политически въпрос с наближаването на изборите за Конгрес на 4 ноември.

„Трябва да бъдем водени от факти, не от страхове. Вчера нюйоркчани ни показаха правилния начин. Направиха това, което правят всеки ден: скочиха на автобусите, яхнаха метрото, тълпяха се в асансьорите на път за работа или да се разходят в  парковете”, каза Обама.

Президентът похвали властите в Ню Йорк бързата реакция, за изолирането и започването на лечение на д-р Крейг Спенсър, хуманитарен работник, диагностициран в четвъртък с ебола. „Важно е да се запомни, че от седемте американци, лекувани до момента от ебола - пет, прихванали вируса в Западна Африка и двете медицински сестри от Далас - всички те оцеляха”, каза Обама.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2266 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.10.26 | 19:53

1
Ебола не съществува, това е поредната масонска измислица за масов контрол
Чоко

2014.10.26 | 22:56

3
Ебола съществува НО си прав относно това, че англосаксите отново имат пръст в тази епидемия. Може би за последвашо внедрявани на поредната ''полезна ваксина'' на пазара или поради други причини.

2014.10.26 | 19:54

2
glupak!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини