Първият сняг затвори проходите и АМ Тракия

  • 25 октомври 2014 11:49

  • 3935
  • 1
Първият сняг затвори проходите и АМ Тракия
© Булфото

Всички проходи от републиканската пътна мрежа са затворени поради снеговалежи. При проходите Шипка и Хаинбоаз има закъсали тирове, предаде Дарик.

В 10.00 часа тази сутрин е спряно движението на автомагистрала "Тракия" в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг. Спират се и товарните автомобили на автомагистрала "Хемус" в Софийска област и в участъка София - Самоков, съобщиха от прессцентъра на МВР.

В Пловдивска област на пътя Асеновград в посока Бачково има паднали клони и свлачища, спират се временно ТИР-овете. Пътят Троян - Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

Затворени за почистване поради паднали дървета са и пътищата Твърдица-Елена и Белово - Юндола.

На пътя Хасково - Пловдив при село Бяла река е спряно движението на леки автомобили поради наводнение на платното.

Намалена е видимостта в прохода Шипка заради обилния снеговалеж и силния вятър, . Аварирали са няколко леки коли в прохода, тъй като не са със зимни гуми. Между селата Шейново и Шипка има закъсали няколко товарни автомобила.

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 тона.

Снежната покривка в прохода "Шипка" и в туристическата местност "Узана" достигна 15 сантиметра, а температурите паднаха под нулата. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността. Авария на далекопровод е оставила без електрозахранване 15 села в общината. Екипи на "Енерго-Про" работят за отстраняването на повредата.

Пътищата от Габрово към Трявна, Дряново и Севлиево са проходими при зимни условия, почистват се и се опесъчават.

Ранният сняг изпочупи клони и дървета в селата Хаджи Димитрово, Шейново, Шипка. Заради падналите клони има и скъсани жици по електропреносната мрежа.

Въведено е временно ограничение за всички автомобили с летни гуми през прохода Шипка. Има патрули на Пътна полиция, които проверяват дали автомобилите са подготвени за път в зимни условия.

Междувременно от пътната агенция информираха, че е възстановено движението на всички превозни средства в проходите "Владая" и "Петрохан".

Проходът на Републиката временно е затворен за почистване, съобщиха от Областната дирекция на МВР. След като машините обработят пътната настилка, движението през Хаинбоаз ще бъде възстановено. Преминаването през прохода за товарните автомобили ще бъде задължително с вериги, уточниха от полицията. Над област Велико Търново вали сняг, няма други въведени ограничения за движение на моторни превозни средства.

Заради активиране след падналите последни валежи на свлачището на пътя Симитли-Разлог, в близост до село Градево, движението на тежкотоварни автомобили през прохода "Предел" е било спряно днес около 9.00 часа. Това съобщиха от пресслужбата на областната управа в Благоевград. В момента движението в проблемния участък се регулира със светофарна уредба, а патрулни коли на областната дирекция на МВР - Благоевград, следят за движението по пътя Симитли-Разлог.

Участъкът е обезопасен и движението се извършва в едната лента.

Временната организация на пътя се налага поради срутване на подпорна стена след падналите дъждове през изминалото денонощие, припомниха от областната управа.

Областният управител Димитър Димитров е бил сутринта на мястото на срутването. Предприемат се мерки за укрепването на мястото на пропадането на пътното платно, за да може възможно най-скоро да се възстанови движението и на товарни автомобили през тази основна пътна артерия в района. Камионите сега трябва да преминават по други маршрути - през Юндола и "Попови ливади", уточниха от областната управа.

Поради преваляванията от дъжд и сняг над по-голямата част от страната, агенцията "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и с повишено внимание.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомнят от АПИ.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3935 1

Коментари 1

Добави коментар
SS

2019.07.10 | 19:20

1

С удоволствие ще отида по бански да се метна в снега! Писна ми от скапаното лято и африканските температури, и да се потя като гъз! Само кифлите и глупаците по плажа се радват на тази аномалия, която не е присъща за нашите земи!

Добави коментар

Водещи новини