Бивш главен секретар на МВР: На 5 октомври нямаше избори, а пазар на гласове

  • 25 октомври 2014 06:37

  • 2913
  • 7
Бивш главен секретар на МВР: На 5 октомври нямаше избори, а пазар на гласове
©

На 5 октомври нямаше избори, имаше пазар на гласове, тази "дейност" се развива и набира скорост през последните 10 години, каза в интервю за БТА генерал-лейтенант Валентин Петров, бивш главен секретар на МВР.

Постепенно през годините започнахме да наблюдаваме директното купуване на гласове и една от причините според мен е, че хората обедняха и вече разчитат на всеки лев, смята той. По думите му всички сме свидетели на популизма и на агресивното купуване на гласове от политическите сили. За съжаление премахването на цветните бюлетини и въвеждането на поименните листи, а сега и на преференциалния вот, изкривиха процеса, е мнението на Валентин Петров. Според него бюлетината трябва да бъде максимално сложна, за да е необходимо да се прочете нещо и след това да се задрасква. "Какво е зачертаването на два еднакви номера - неграмотност. Във всички партии се срещна. Хората не знаят какво точно правят, като зачертават две еднакви цифри. Факт е, че ние не сме дорасли за това", каза той.

Според Валентин Петров най-добрият вариант е 50 на сто от избирателите да влизат в Народното събрание с партийна листа, а останалата половина - мажоритарно. "Защото така ще се избегне възможността някой, яхнал партийната листа да се възползва от преференциалния вот. Когато си толкова сигурен, защо не водиш мажоритарна кампания, без да си на гърба на дадена партия? Във всяка листа на всяка партия, го имаше. Но това не може да продължава така", е мнението на Валентин Петров. Освен върху проблема с ниската избирателна активност той се спря и на друг проблем и попита защо държавата и политическите сили не искат да изчистят "мъртвите души" от избирателните списъци.

За мястото на социологическите проучвания Валентин Петров запита кому е нужно да излизат социологически проучвания преди изборите, по време на кампанията, в навечерието на вота, та дори и в самия ден и как така почти не се разминават прогнозите с крайните резултати. Според него това е настройване на общественото мнение. Някой предварително посочва победителя и победените, смята той.

Генерал-лейтенант Валентин Петров е бивш главен секретар на МВР. В професионалната си кариера е бил на всички отговорни длъжности по веригата - от оперативен работник в Етрополе, после оглавява полицейското управление в Асеновград, бил е началник на полицията в Пловдив, а в периода 2002 - 2004 директор на ОД на МВР в града, после директор на НС БОП, директор на НС "Полиция", главен секретар на МВР. На парламентарните избори на 5 октомври беше водач на листата на АБВ за 17 МИР - Пловдив-област.

Последвайте канала на

БТА
2913 7

Коментари 7

Добави коментар

2014.10.26 | 19:39

7
А мога ли да попитам,защо независимо кой е на власт,дават работа на турски фирми и граждани,а притискат хората и бизнеса вътре в страната и само определени хора си разпределят порциите?
AJ4A

2014.10.26 | 19:36

3
Защото ОЛИГОФРЕНИТЕ, КОИТО ГЛАСУВАТ не могат или не искат да разберат, че на власт са индивиди от ЕДИН И СЪЩИ ОТБОР, СЪСТАВЕН ОТ НА КРЕМЪЛ ВЕРНИ СЛУГИ И ПОДЛОГИ и единственото, което правим е по някакъв начин да влияем на това КОЙ ДА Е НА ТЕРЕНА И КОЙ НА ПЕЙКАТА, КОЙ ДА Е В АТАКА И КОЙ В ЗАЩИТА, КАКТО И КОЙ ДА ПАЗИ ......... главата на змията!!!!

2014.10.26 | 10:12

2
Не се чуди. Колкото и да е гадно държавата се управлява от Дуган . Всички други са бушони и лапачи.
BBisPedal

2014.10.26 | 19:36

6
Най-хубавата новина е, че Боко Тиквата НИКОГА повече НЯМА да има мнозинство за правителство! Стабилно правителство може да има само ако наркобарона Боко Тиквата влезе в затвора!
BBisPedal

2014.10.26 | 19:36

5
Ако ГЕРБ се върне на власт, всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. се гответе за емиграция! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри и биячи с основно и средно образование!
жкгт

2014.10.26 | 19:36

4
абсолютно верно.агент буда и компания докараха тъпия народ до просешка тояга.Прави впечатления че фъфлещия кабелджия от бургас върви по неговете гаиди.
Do nomer 3 :

2014.10.25 | 21:13

1
Ami, neka da stane i tova, koeto pishesh, 4e da se SUBUDIAT !!!

Добави коментар

Водещи новини