Шефовете на ДАИ-Плевен прибирали до 1000 лв. такса "спокойствие" за камион

  • 24 октомври 2014 18:21

  • 3759
  • 2
Шефовете на ДАИ-Плевен прибирали до 1000 лв. такса "спокойствие" за камион
©

Такса „спокойствие“ до 1000 лв. за голям камион плащали на месец изнудваните от шефове на ДАИ в Плевен транспортни фирми.

Схемата работела от около 6 месеца - след назначаването на Николай Николов за директор на местната автомобилна администрация. На редовите пътни контрольори било заръчвано да следят движението на колите на определени фирми и да им съставят актове за най-малкото установено нарушение. После собствениците на фирмите звънели на шефовете на ДАИ в града, които срещу определени суми унищожавали актовете, съобщиха вчера запознати с далаверата, пише "Преса".

При акцията на ДАНС в четвъртък бяха арестувани Николов, дясната му ръка Георги Мъцин и още четирима инспектори, които по това време били на смяна. Задържан е и плевенчанинът Илко Илиев, който според данните от разследването осъществявал контакта между фирмите и двамата началници от инспекцията. Акцията започнала още в 9 ч. Пред сградата на автомобилната администрация пристигнали с два буса близо 50 цивилни аген­ти на ДАНС и местни полицаи. Проверката в служебните помещения, домовете и колите на задържаните продължила 6-7 часа. Четиримата дежурни инспектори били разпитани и още на обед са освободени. С полицейска мярка „арест за 24 часа“ зад решетките останаха Николов, Мъцин и Илиев.

„Не знаем какви суми са прибирали. От нас се искаше да следим движението на автомобилите на определени фирми. Поименно ни беше казано кои от тях задължително да спираме и да им съставяме актове и кои да пропускаме“, обясниха пътни инспектори.

Те твърдят още, че през летния сезон почти не са стъпвали на главния път София-Русе. Изпращали ги на 12-часови дежурства, по селата в региона - по трасетата на зърновозите и други тежки камиони със селскостопанска продукция, които били на набелязаните за рекет фирми.

Николай Николов станал шеф на плевенската автомобилна администрация през май т.г. Преди години работел в КАТ-Плевен като началник на смяна. После се пенсионирал. Имал пункт за годишни технически прегледи на автомобили в квартал „Сторгозия“. Няколко месеца преди да стане директор на местната ДАИ, прехвърлил собствеността на пункта на съпругата си. Двамата били разведени, но продължавали да живеят заедно, твърдят колеги на Николов.

Междувременно днес специализираното звено между Софийска градска прокуратура и ДАНС обвини трите длъжностни лица от ДАИ - Плевен за вземане на подкупи и незаконно притежаване на боеприпаси, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Обвинения са повдигнати на директора на регионалната дирекция "Автомобилна администрация" в Плевен Николай Николов, на неговия заместник Георги Мъцин и на собственика на транспортна фирма Илко Илиев. Тримата за задържани за срок от 72 часа. Специализираното звено към Софийската градска прокуратура е поискало от Окръжен съд - Плевен най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3759 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.11 | 20:42

2
Мамицата ви корумпирана,търтеи долни.Съд и затвор за подобни индивиди.

2014.10.26 | 10:53

1
Никакво пускане направо в затвора!Хората ще се бъхтат цяло лято на полето те ще им смучат парите и може да се провери кои автомобили са минали през пункта му на преглед да се проверят дали са в изправност имат редовният навик да не преглеждат автомобилите а да удрят само печатите и хоп автомобила е проверен!

Добави коментар

Водещи новини