Кунева: Служебното правителство не е вариант, а извънредна ситуация

  • 24 октомври 2014 16:36

  • 1068
  • 2
Кунева: Служебното правителство не е вариант, а извънредна ситуация
© Булфото

Няма лесно решение в тези месеци за България, но по-добре една политическа сила да поеме риск и да подкрепи евентуално решение, отколкото в страната да има обща несигурност и ситуация, в която няма кой да вземе решение. Това заяви лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 в интервю за "Фокус" по повод провелите се вчера консултации между ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Кунева припомни, че Реформаторският блок излезе с декларация, в която настоява за ясно мнозинство. Дали Патриотичният фронт или която и да е друга от възможните политически сили ще участват в управлението или ще се опитат да се запазят и да не поемат риск, това е тяхно решение, посочи Кунева, но допълни, че влизането в правителство, което трябва да посрещне толкова много трудности, е въпрос на политическа смелост и отговорност.

По думите й, ако политиците в момента не покажат достатъчно смелост и не се заемат с решаването на конкретните проблеми на страната, а единствено изчисляват кога ще са следващите избори и как по-добре да се позиционират на тях, това ще е разочарование за гражданите. Не можем да очакваме да се появи мнозинство, което да е идеално в парламента, като междувременно фалира правителство след правителство. Ако това ще бъдат третите предсрочни избори, това ще говори много зле за страната, категорична беше тя.

Служебното правителство не е вариант. То е извънредна ситуация. Нашето държавно устройство изисква парламент, добави лидерът на ДБГ.

Кунева посочи, че в хода на разговорите й в Брюксел е станало ясно, че представители на Европейската комисия са загрижени за възможната нестабилност на страната, поради очаквания бюджетен дефицит и ситуацията с КТБ. Притеснителен остава и капацитетът за усвояваване на европейските средства - и като администрация, и като борба с корупцията. Тревожат се дали ще се съберат достатъчно много политици с воля и яснота какво трябва да се постигне в следващите месеци, заключи тя.

Кунева е в Брюксел за срещи с представители на Европейската народна партия, за членство в която "Движение България на гражданите" откри процедура. Днес лидерът на ДБГ ще бъде на заключителен форум на еврокомисаря по транспорта и заместник-председател на ЕК Сийм Калас, чийто съветник е.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1068 2

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.24 | 23:11

2
olna kurvetina i lizbiika

2014.10.24 | 23:11

1
тая па що я показват още

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини