ДФ "Земеделие" подпомага допълнително производителите, засегнати от руското ембарго

  • 24 октомври 2014 14:43

  • 1820
  • 0
ДФ "Земеделие" подпомага допълнително производителите, засегнати от руското ембарго
©

Започва втора схема за подпомагане на производителите, засегнати от забраната за внос на селскостопански продукти от Европейския съюз в Русия, съобщиха от ДФ "Земеделие".

Тя се прилага като допълнение на схемата "Временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои плодове и зеленчуци", съгласно регламент на ЕС. Целта й е да се възстанови баланса на пазара на плодове и зеленчуци в Европейския съюз.

От новата схема могат да се възползват производителите на домати, моркови, пипер, краставици, зеле, карфиол, гъби, ябълки, круши, десертно грозде, меки плодове, киви, портокали, клементини и мандарини.

Тя предвижда в 12 от страните-членки да се подпомагат конкретни количества продукти. Тези количества се определят на база на износа за Русия, който страните са осъществявали през последните три години в периода 1 август - 31 декември, като се приспаднат количествата необрана и изтеглена от пазара продукция, които са заявени за подпомагане по предходната схема.

На останалите 16 държави-членки, сред които попада и България, Европейската комисия предоставя възможност да приложат предвидените мерки за количества до 3000 тона. В страната ни ще се финансира мярка "изтегляне на продуктите от пазара за безплатно разпространение".

Исканията за прилагането й се подават в областните дирекции на ДФ "Земеделие" до достигане на допустимите за подпомагане количества продукти. Документите ще се приемат по адрес на регистрация на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица.

Последвайте канала на

1820 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини