Лекари трансплантираха мъртво сърце

  • 24 октомври 2014 14:28

  • 2871
  • 0
Лекари трансплантираха мъртво сърце
© Getty Images/Guliver

Австралийските лекари разработиха начин за трансплантиране на сърце, което е спряло да бие, съобщи ДПА.

Новият метод дава възможност да се използват повече донорски сърца. Учените от болницата "Сейнт Винсънт" в Сидни са го разработвали 12 години.

Сърцето, което е трансплантирано е спряло да бие 20 минути преди процедурата. При нея се използва портативно устройство за поддържане на кръвния ток през сърдечната тъкан и разтвор, който подобрява устойчивостта към недостига на кислород. Първият пациент, получил такова сърце, е Мишел Грибилас, на 57 години. Операцията е била преди 3 месеца. След нея е опериран и 44-годишен мъж.

Досега за трансплантации се използваха само сърца, които не са спирали да бият. Това означава, че донорът и реципиентът трябва да са на едно и също място. Такава операция е възможна само в държави, където смъртта може да бъде обявена след спиране на мозъчната дейност. С новия метод трансплантации на сърце ще станат възможни и в държави като Япония и Виетнам, където смъртта се признава след спиране на сърдечната дейност.

Първата трансплантация на сърце е направена в Република Южна Африка на 3 декември 1967 година от хирурга Кристиан Барнар.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2871 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини